Начало / Критика / Вивиан Уестуд – откачен гений с пъстра душа

Вивиан Уестуд – откачен гений с пъстра душа

Яна Андреева, „Хеликон-Съборна“

211494_b

Мой дълг е да разбирам. Да разбирам света. Това е нашата отплата за щастието да сме живи …“. Така започва историята на Вивиан Уестуд. А тя разбира света около себе си прекрасно. „Страшно е умна, умът й е по-остър от карфиците на ръкава й“, казва най-добрата й приятелка Трейси.


Родена е във Великобритания по време на Втората световна война. „Време, в което всичко се 20180307_122552купува с купони“, казва тя. „Не бях опитвала банан до 7-годишнината си“. Майка й – Дора, твърди, че още на 18 месеца Вивиан Изабел е рецитирала детски стихчета. На четири години бъдещата дизайнерка започва да плете, прави дори кройки за плетени булчински рокли. От малка се чувства необикновена и не го крие. Бунтарка е. Не спазва училищните норми и винаги държи да е добре облечена, но не с чудесни красиви
рокли на принцеси, а с добре ушити лично от майка й елегантни дрехи.
Животът на Вивиан протича изключително бурно и скандално. Първата й работа е като учителка. Тогава се запознава с бащата на децата си – Малкълм. Той е „двайсетгодишен кръшкач от художественото училище, сдобил се с дете от по-възрастна учителка … безобидно перверзно“. След появата на второто им дете, Малкълм става ужасен баща и Вивиан е принудена да се справя сама с децата си. Но въпреки това двамата влюбени остават заедно и успяват да преодолеят различията помежду си, правейки хиляди компромиси.


20180307_122431Така се ражда ПЪНКЪТ. „Преди мен и Малкълм нямаше пънк“, казва Вивиан. Пънк е крясък срещу несправедливостта и принуждаване на хората да се замислят, дори това да им причинява неудобство. Малкълм и Вивиан инвестират в изработването на тениски „обсипани с капачки, прогорени от цигари“, а те се носят с три четвърти панталони. Тогава двамата се озовават от Лондон в Ню Йорк със собствен магазин на име „Твърде бърз, за да живее, твърде млад, за да умре“…

В града, в който мечтите се сбъдват и благодарение на фетишите на Малкълм, Вивиан започва да прави латексови облекла. На свой ред въвежда ремъците и пристяганията в корсетите. А тази визия и нейните имитации заразяват целия свят.

В Ню Йорк се раждат култовите колекции „Пирати“, „Диваци“, „Пънкатор“ и „Вещици“. През 1983 г. Уестуд се мести в Италия и е поканена в Токио като една от най-добрите пет западни дизайнери. Успява да договори сделка с Джорджо Армани и всяка нейна следваща колекция става тотален хит.

През 1992 г. получава Ордена на Британската империя.20180307_122335
Уестуд е не само изкючителен дизайнер, но и природозащитник. Тя обединява сили с „Мари Клер Интърнашънъл“ за притурка за тропическите гори, която да бъде отпечатана в над 27 издания на списанието по света. А през 2012 г. разгръща лозунг на „Климатична революция“ на церемонията по закриването на Лондонските параолимпийски игри, за да обяви своята екологична кауза.

20180307_122517Попитана кой е най-добрият аксесоар, Вивиан Уестуд отговаря: „Това е КНИГАТА“.

Творчеството и личността на Пънк Кралицата често скандализира „благопристойната“ британска общност, но талантът й винаги ще надделява над критиките. Английските медии пък неведнъж са се шегували, че Елизабет II дели престола си с още две кралици: “желязната лейди” Маргарет Тачър и пънк иконата Вивиън Уестууд.

Прочетете още

_DSC1702 (3) (1)

Димана Симеонова: Жената облича роклята, а не роклята – жената

Димана Симеонова ни разказва за своя успешен дебют Реалистичен, трогващ, целеустремен, направен от 22 живота, които са …