На фокус
Начало / Критика / Вивиан Уестуд – откачен гений с пъстра душа

Вивиан Уестуд – откачен гений с пъстра душа

Яна Андреева, „Хеликон-Съборна“

211494_b

Мой дълг е да разбирам. Да разбирам света. Това е нашата отплата за щастието да сме живи …“. Така започва историята на Вивиан Уестуд. А тя разбира света около себе си прекрасно. „Страшно е умна, умът й е по-остър от карфиците на ръкава й“, казва най-добрата й приятелка Трейси.


Родена е във Великобритания по време на Втората световна война. „Време, в което всичко се 20180307_122552купува с купони“, казва тя. „Не бях опитвала банан до 7-годишнината си“. Майка й – Дора, твърди, че още на 18 месеца Вивиан Изабел е рецитирала детски стихчета. На четири години бъдещата дизайнерка започва да плете, прави дори кройки за плетени булчински рокли. От малка се чувства необикновена и не го крие. Бунтарка е. Не спазва училищните норми и винаги държи да е добре облечена, но не с чудесни красиви
рокли на принцеси, а с добре ушити лично от майка й елегантни дрехи.
Животът на Вивиан протича изключително бурно и скандално. Първата й работа е като учителка. Тогава се запознава с бащата на децата си – Малкълм. Той е „двайсетгодишен кръшкач от художественото училище, сдобил се с дете от по-възрастна учителка … безобидно перверзно“. След появата на второто им дете, Малкълм става ужасен баща и Вивиан е принудена да се справя сама с децата си. Но въпреки това двамата влюбени остават заедно и успяват да преодолеят различията помежду си, правейки хиляди компромиси.


20180307_122431Така се ражда ПЪНКЪТ. „Преди мен и Малкълм нямаше пънк“, казва Вивиан. Пънк е крясък срещу несправедливостта и принуждаване на хората да се замислят, дори това да им причинява неудобство. Малкълм и Вивиан инвестират в изработването на тениски „обсипани с капачки, прогорени от цигари“, а те се носят с три четвърти панталони. Тогава двамата се озовават от Лондон в Ню Йорк със собствен магазин на име „Твърде бърз, за да живее, твърде млад, за да умре“…

В града, в който мечтите се сбъдват и благодарение на фетишите на Малкълм, Вивиан започва да прави латексови облекла. На свой ред въвежда ремъците и пристяганията в корсетите. А тази визия и нейните имитации заразяват целия свят.

В Ню Йорк се раждат култовите колекции „Пирати“, „Диваци“, „Пънкатор“ и „Вещици“. През 1983 г. Уестуд се мести в Италия и е поканена в Токио като една от най-добрите пет западни дизайнери. Успява да договори сделка с Джорджо Армани и всяка нейна следваща колекция става тотален хит.

През 1992 г. получава Ордена на Британската империя.20180307_122335
Уестуд е не само изкючителен дизайнер, но и природозащитник. Тя обединява сили с „Мари Клер Интърнашънъл“ за притурка за тропическите гори, която да бъде отпечатана в над 27 издания на списанието по света. А през 2012 г. разгръща лозунг на „Климатична революция“ на церемонията по закриването на Лондонските параолимпийски игри, за да обяви своята екологична кауза.

20180307_122517Попитана кой е най-добрият аксесоар, Вивиан Уестуд отговаря: „Това е КНИГАТА“.

Творчеството и личността на Пънк Кралицата често скандализира „благопристойната“ британска общност, но талантът й винаги ще надделява над критиките. Английските медии пък неведнъж са се шегували, че Елизабет II дели престола си с още две кралици: “желязната лейди” Маргарет Тачър и пънк иконата Вивиън Уестууд.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

1078185664

Британската полиция издирва Властелина на пръстена

Фотография във фейсбук предизвика смях и объркване Полицаите от Северен Йоркшър били убедени, че си …