Начало / Любопитно / Двама автори на популярни тийн книги са обвинени в сексуален тормоз

Двама автори на популярни тийн книги са обвинени в сексуален тормоз

В резултат на онлайн обвинения, авторите на „Лабиринтът“ и „13 причини защо“ бяха изхвърлени от Обществото на писателите.

2388

 Джеймс Дашнър, който нашумя с „Лабиринтът“, е от неколцината тийн писатели, заловени от движението #MeToo. На онлайн платформата „Medium“, друг популярен автор – Анн Урсу, обяви резултатите на широко споделяно проучване, направено по повод сексуалния тормоз в гилдията. Дашнър бе набеден като сексуален насилник от анонимни обвинители.Той все още не е коментирал твърденията. Издателите му в САЩ и Обединеното Кралство не дават изявления.

В същото време, агентът му Майкъл Буре каза пред американския бюлетин “Publishers Lunch”, че вече не представлява Дашнър. „Предвид обстоятелствата, не успях да продължа работата си с Джеймс, оставих го да си отиде“ казва Буре.

2377

И Джей Ашър, автор на „13 причини защо“, бе набеден като сексуален насилник от анонимни лица и изхвърлен от Организацията на писателите и илюстратори на детски книги (SCBWI). Агенцията обяви:„Посъветвахме Джей да се оттегли от индустрията и той го направи, вече не работи с нас“.

Ашър не отговори лично, а чрез адвокат, на Изпълнителния директор на SCBWI – Лин Оливър. В съобщение до „Гардиън“ тя публично обвини писателя, че е „нарушил кодекса на поведение на организацията“: „Той бе помолен да не участва в никакви събития. Неговото членство е прекратено. Ашър вече не е част от Обществото и това бе наше решение, с което той се съгласи“.

 Въпреки това, писателят заяви пред интернет страницата на BuzzFeed, че решението да напусне гореспоменатата организация е изцяло негово. „Много е плашещо когато знаеш, че хората просто няма да ти повярват, щом проговориш. Чувствам се раздвоен заради всичко което се случва в културата, откъде да знам, на кого може да се вярва, и на кого – не“, сподели той.

Според говорителят на Ашър – Тамара Тейлър, обвиненията от страна на SCBWI са „абсолютна лъжа“ и „няма никакво разследване или доказателство“, свързано със сексуален тормоз.

През април 2017 година, г-н Ашър доброволно се съгласи повече да не участва в конференциите на Обществото. Целият театър е в отговор на наранените чувства на група автори, с които той имаше връзки и те завършиха зле“ каза Тейлър. „Жените не са били подчинени на г-н Ашър. Те се му били партньорки и всяка е имала романтична връзка с него доброволно. Изказванията им в медиите доведоха до нараняване на чувствата на клиента ми. Адвокатът му настоява фалшивите и клеветнически обвинения незабавно да бъдат оттеглени“.

156923_bСлед като скандалът разтърси света на книгите за младежи, Гуенда Бонд 183691_bстартира подписка насочена към техните автори, с обещание за бдителност относно всякакъв вид насилие. Вероника Рот, Даниел Хендлер – известен също като Лемони Сникет и Мелиса де ла Крус са сред подписалите се.

Превод по материали от „Гардиън“: Яна Андреева, „Хеликон-Съборна“

Прочетете още

213942_b

От купчинката с непрочетени: Франческа Запия пише спонтанно и хубаво

Мерило за успеха ѝ е интересът от страна на тийнейджърите „Елайза и нейните чудовища” е …