Великденските пости са почти 50 дни – и ни дават възможност да се разделим с гнева, с негативизма и психическото напрежение. Да станем отново такива, каквито сме всички всъщност – любящи същества, посрещаши всеки нов ден с благодарност. Но за да постим, понякога се нуждаем от щипка вдъхновение… Откриваме го в книгите.
Храната пречиства мисълта и тялото
Чудесно е, че като постиш, усещаш ден след ден в себе си все по-малко напрежение. Вместо да те заливат лоши мисли или негативни преценки, само се усмихваш. Даже заядливите постове във фейсбук трудно могат да те изкарат от нерви
Храната наистина има това качество. Когато е подбрана и поднесена с любов, тя е способна да събуди доброто в нас. А пречиства и тялото…
Великденските пости са преди всичко обаче акт на смирение, а и на състрадание. Чрез тях се учим да сме по-добри… Пък и да сме истински християни.
Избирайте простички сезонни храни
В много от дните на тези седем седмици до празника се приема растителна храна, като дори мазнината отсъства от менюто ни. Но ние ви предлагаме нещо друго – да усетите в себе си вдъхновението да постите истински и със сърце. Тоест, да търсите чистотата първо в действията си, в отношенията си с другите, като правите все по-простичко и онова, с което засищате тялото.
Избирайте непретенциозни храни. Най-добре е и да са сезонни. Ако ви е трудно, ще добавим няколко съвета. Те идват, разбира се, от книгите.
Колкото повече сурови продукти, толкова по-добре
Такава е философията на Ела – една от най-популярните британски блогърки. През 2012-а младата жена издава своята „Вкусно с Ела всеки ден“ – отзвукът е толкова голям, че „Гардиън“ нарича книгата „един от най-успешните сборници на кулинарна тема напоследък“.
„Вкусно с Ела…“ съдържа повече от сто уникални вегански рецепти, с други думи, на постни ястия. Книгата може да ни помогне менюто ни да се сдобие с така важното равновесие по време на постите.
Постната храна е незаменима и според Джейми Оливър
Истинската звезда на кулинарния небосклон, той е известен със стремежа си към здравословна храна. Джейми е на разтоварващ режим в три от седемте дни на седмицата. С други думи, изцяло на постно. Затова вярваме, че неговата кулинарна енциклопедия „Министерство на храната“ също ще ни е полезна. Много от рецептите и подходите му за приготвяне на храна са точно като за времето преди Великден. Просто изберете подходящото за себе си.
Най-вкусно се готви с любов!
Казва го Силвия Павлова – а потвърждението е в нейната „Веган изкушения“. Силвия обича да превръща готвенето в игра. Кулинарните си познания придобива във Франция, САЩ, Мексико, Китай и Виетнам. В книгата си обяснява какъв е смисълът да се храним именно така – и добавя интригуващи рецепти. Казва, че са както за хора, които целогодишно избират такова меню, така и за онези, за които постите са важен период.
Между другото, Силвия създава и своя собствена линия веган козметика, но това вече е тема за съвсем друг разговор…
А сега всъщност си говорим за постите. За начините да посрещнем Великден по-човечни. Първата крачка е да влагаме любов във всяко наше действие. Включително и в храната.