Начало / Без категория / Вдъхновението да постим идва и от книгите

Вдъхновението да постим идва и от книгите

Великденските пости са почти 50 дни – и ни дават възможност да се разделим с гнева, с негативизма и психическото напрежение. Да станем отново такива, каквито сме всички всъщност – любящи същества, посрещаши всеки нов ден с благодарност. Но за да постим, понякога се нуждаем от щипка вдъхновение… Откриваме го в книгите.

micheile-henderson-429860-unsplash

Храната пречиства мисълта и тялото

Чудесно е, че като постиш, усещаш ден след ден в себе си все по-малко напрежение. Вместо да те заливат лоши мисли или негативни преценки, само се усмихваш. Даже заядливите постове във фейсбук трудно могат да те изкарат от нерви :)

Храната наистина има това качество. Когато е подбрана и поднесена с любов, тя е способна да събуди доброто в нас. А пречиства и тялото…

Великденските пости са преди всичко обаче акт на смирение, а и на състрадание. Чрез тях се учим да сме по-добри… Пък и да сме истински християни.

Избирайте простички сезонни храни

В много от дните на тези седем седмици до празника се приема растителна храна, като дори мазнината отсъства от менюто ни. Но ние ви предлагаме нещо друго – да усетите в себе си вдъхновението да постите истински и със сърце. Тоест, да търсите чистотата първо в действията си, в отношенията си с другите, като правите все по-простичко и онова, с което засищате тялото.

Избирайте непретенциозни храни. Най-добре е и да са сезонни. Ако ви е трудно, ще добавим няколко съвета. Те идват, разбира се, от книгите.

Tri_cr

Колкото повече сурови продукти, толкова по-добре

Такава е философията на Ела – една от най-популярните британски блогърки. През 2012-а младата жена издава своята „Вкусно с Ела всеки ден“ – отзвукът е толкова голям, че „Гардиън“ нарича книгата „един от най-успешните сборници на кулинарна тема напоследък“.

„Вкусно с Ела…“ съдържа повече от сто уникални вегански рецепти, с други думи, на постни ястия. Книгата може да ни помогне менюто ни да се сдобие с така важното равновесие по време на постите.

Постната храна е незаменима и според Джейми Оливър

Истинската звезда на кулинарния небосклон, той е известен със стремежа си към здравословна храна. Джейми е на разтоварващ режим в три от седемте дни на седмицата. С други думи, изцяло на постно. Затова вярваме, че неговата кулинарна енциклопедия „Министерство на храната“ също ще ни е полезна. Много от рецептите и подходите му за приготвяне на храна са точно като за времето преди Великден. Просто изберете подходящото за себе си.

Най-вкусно се готви с любов!

Казва го Силвия Павлова – а потвърждението е в нейната „Веган изкушения“. Силвия обича да превръща готвенето в игра. Кулинарните си познания придобива във Франция, САЩ, Мексико, Китай и Виетнам. В книгата си обяснява какъв е смисълът да се храним именно така – и добавя интригуващи рецепти. Казва, че са както за хора, които целогодишно избират такова меню, така и за онези, за които постите са важен период.

Между другото, Силвия създава и своя собствена линия веган козметика, но това вече е тема за съвсем друг разговор… :)

А сега всъщност си говорим за постите. За начините да посрещнем Великден по-човечни. Първата крачка е да влагаме любов във всяко наше действие. Включително и в храната.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …