Начало / Критика / “Целувка в Париж“ – любов, вдъхновение, преоткриване

“Целувка в Париж“ – любов, вдъхновение, преоткриване

Яна Андреева, „Хеликон-Съборна“

Париж е наричан с много имена: градът на Светлината, на Победата, на Революцията, на Романтиката, на Целувките, но найвече Париж е град на Любовта.
Точно там попада главната героиня от „Целувка в Париж“ – новият роман на Катрин Рийдър, позната у нас с Целувка в Ню Йорк“.
Серина Фуентес е нюйоркчанка, предприела пътуване до Париж по Коледа, където учи поголямата й сестраЛара. Целта на момичетата е проект, нареченРомантика“ . Той вкючва заснемане на местата, които родителите им са посетили през медения си месец и създаване на споменник с тях. Но Лара заминава за Мадрид с новия си любим и оставя Серина в ръцете на напълно непознат, странен французин.

Жан Люк е студент и любител на фотографията. Той е истински европеецценител на изкуството, спокоен и непридвидим. Измъчван е от терзания за важен фотографски проект, на който се е провалил и трябва да го направи отново. В преследване на успеха, решава да тръгне салергичната към мълчанието американкапо нейния строго разчертан маршрут. Така двама непознати се впускат в истинско приключение из парижките музеи, кафенета, библиотеки и ресторанти, за да опознаят и преоткрият себе си, но и да се научат да виждат в другия.
Романтичната нишка в романа е добре преплетена и кара читателя да се вълнува и настръхва, да съпреживява емоциите на Серина и Жан Люк чак до самата развръзкаонази запомняща се целувка, дала и заглавието на книгата.

1518516163102744999464

Катрин Рийдър не залага единствено на романтиката. Тя изгражда и една дълбока сюжетна линия. Освен как да лекуваме разбитото си сърце, авторката засяга темата за смъртта на близък човек и показва как да я преодолеем. Животът и на двамата главни герои е белязан от загуба. Серина е загубила баща си, а Жан Люк е напът да изгуби дядо си, страдащ от Алцхаймер.
В душите и на двамата има голяма празнота, която влияе на умението им да създават връзки и общуват с околните. Това е и причината да не допускат никого до себе си. В града на Светлините те търсят красотата, но и своята същност, защото, може би това е да намериш Париж. Може би когато си прекалено близо до него, ти не можеш да го видиш със сърцето си. Понякога, когато е точно пред теб, ти успяваш да видиш през него. Това е да свикнеш с нещо толкова прекрасно и да го накараш да се чувства обикновено“.

Целувка в Париже лек, но същевременно изключително дълбок тийн роман. Ако искате да прочетете някоя забавна романтична история, която да ви стопли през студените зимни дни, то тази книга е за вас. А ако наскоро са ви разбили сърцето или сте объркани и се чудите как да продължите напред, приказката на Серина и Жан Люк не само ще ви създаде настроение, а и ще върне вярата ви в любовта! 

Прочетете още

5127973_3070431_Milan_Kundera

Кремираха тайно Милан Кундера

Големият писател почина на 94 миналия вторник Скромният ритуал останал затворен за широката общественост, както …