Начало / Любопитно / 7 класически романа, които (почти) никой вече не чете

7 класически романа, които (почти) никой вече не чете

qatgchfqx4in7h58ianuВсеки е получавал препоръка да прочете „някоя класика“, но понякога е по-забавно да се захванеш с някое по-лесно четиво. Въпреки това класическите четива са важни, а има някои сред тях, които са незаслужено забравени, твърди сайтът Bookstr.

„Севера и Юга“, Елизабет Гаскел

Публикуваният през 1885 г. роман разказва историята на младата Маргарет Хейл, която се връща в родното си градче след 10 години живот в Лондон. Семейството й е принудено да живее там заради конфликт с църквата, а самата Маргарет се оказва в дълбока вражда с мъж на име Джон Торнтън. Скоро обаче емоциите се преобразяват и освен него, главната героиня започва да обича и индустриалното градче и общността от работници, които го населяват.

„Отнесени от вихъра“, Маргарет Мичъл

Преди да се превърне в оскарова кинопродукция с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл, това е роман, публикуван през 1936 г. и посветен на американската Гражданска война от перспективата на Юга. Главната героиня Скарлет Охара е красива, егоистична и безстрашна. Тя не оценява живота, който води, и привилегиите, с които разполага, вярва, че е влюбена в мъж на име Ашли, който не отговаря на чувствата й. Омъжва се няколко пъти, но съпрузите й умират, а на този драматичен фон не вижда любовта на съпътстващия я през целия й живот Рет Бътлър. Когато осъзнава, че го обича, е твърде късно.

„Одисей“, Джеймс Джойс

Всички сме чували за тази „най-велика книга, писана някога“, но колко наистина са я прочели? Публикуваният през 1922 г. роман разказва за един ден – 16 юни, в Дъблин и представлява модерен прочит на древногръцкия мит за Одисей. Главният персонаж Леополд Блуйм прекарва целия ден в покрайнините на Дъблин, чакайки съпругата му да преспи с друг мъж. Книгата е трудна за четене и почти невъзможна за завършване без академичен анализ под ръка, но удовлетворението след това си заслужава.

„Тайнствената непозната“, Ан Бронте

Горката Ан Бронте не се радва на популярността на сестрите си Шарлот и Емили (авторки съответно на „Джейн Еър“ и „Брулени хълмове“), но не им отстъпва по качества. Романът е публикуван през 1848 г. и разказва за Гилбърт Маркам, който се запознава с новите си съседи и се влюбва в жената – вдовицата Гелън Греъм. Гилбърт се влюбва в нея, но тя отхвърля чувствата му, носейки товара на тайнствена история. Романът се счита за една от първите феминистки творби.

„Мисис Далауей“, Вирджиния Улф

Този роман е естествено продължение на темата за феминизма, а и за романите, проследяващи само един ден. Публикуваната през 1925 г. разказва за планирането и реализирането на парти от главната героиня, на която е кръстена творбата. Сред ключовите теми са депресията и самоубийството, особено като ефект от Първата световна война. През 2002 беше филмиран романът на Майкъл Кънингам „Часовете“, който по вълнуващ начин преразглежда творбата на Улф.

„Фантомът от Операта“, Гастон Льору

Вероятно заглавието ви е добре познато или от мюзикъла, или от някоя от филмовите адаптации. Но всички те са базирани на роман от 1911 г., за който е трудно да се каже дали попада в криминалния жанр, клони към ужасите или е любовна история. А може би е по малко от всичко това. В книгата се разказва за любовта на музикалния гений Ерик към подопечната му Кристин, в чиито живот обаче се връща любовта от детството. Струва си да се прочете, особено ако мюзикълът ви е впечатлил.

„Клетниците“, Виктор Юго

Романът е публикуван през 1862 г. и разказва за жестоката бедност във Франция след Великата френска революция. Главният герой Жан Валжан е хвърлен в затвора, след като е откраднал хляб, за да нахрани семейството си. Той успява да избяга, отглежда дъщерята на починала жена като своя и цял живот бяга от полицията. Всеки един от персонажите в този неповторим роман е запомнящ се, а посланията му са валидни и днес.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3056

Книгата-мит „Одисей” излиза преди век

Превръща се в основоположник на модернизма Джеймс Джойс се ражда в Дъблин преди точно 140 …