Начало / Автори / 10 интересни факта за Дона Тарт

10 интересни факта за Дона Тарт

Donna TarttЛитературният и филмовият свят очакват с нетърпение адаптацията на „Щиглецът“ на Дона Тарт и в тази светлина сайтът Bookstr ни предлага някои от най-интересните и нетрадиционни факти за писателката, обвита в доза мистериозност. Първият й роман „Тайната история“ излиза през 1992 г. – история за ритуали, убийства и интриги, върлуващи сред колежаните в малко градче във Върмонт. Почти десетилетие по-късно последва „Малкият приятел“, посветен на детството и отмъщението, който представи повече въпроси, отколкото отговори. „Щиглецът“ и донесе Пулицър, а скоро го очакваме и на голям екран.

  1. Наизустява стихотворения като дете

Дона Тарт е родена в Грийнуд, Мисисипи през 1963 г. в семейство на родители, чичовци и лели, любители на литературата. Като дете тя запомня наизуст стихотворения, като започва с Милн, преминава към Киплинг, а след това към Шекспир и Едгар Алън По.

  1. Не се вписва сред мажоретките

Веднъж Дона Тарт се включва в лагер на мажоретки, където една от задачите била пускане на сърцераздирателни послания в специална кутия. Очаквано повечето били изрезки от вестници, епиграми и писма до любимите. Но когато вътре открили цитати на Ницше и Сартр, останалите я призовали да си признае участието. Тя оказала.

  1. Д-р Джекил, Мистър Хайд и Питър Пан са във всяка нейна книга

На 13 години Дона Тарт прочита „Доктор Джекил и Мистър Хайд“ на Робърт Луис Стивънсън и тези персонажи заедно с Петър Пан по думите й се загнездват във всичко, в последствие писано от нея.

  1. Чарлз Дикенс е любимият й писател

Дикенс е първата й любов, а „Оливър Туист“ е първата наистина завладяла я литературна творба. По-думите й, Дикенс и до днес я вдъхновява за сложните сюжети на собствените й творби, в това число и на Щиглецът“.

  1. Излизала ли е с Брет Ийстън Елис?

Тарт се записва в Университета на Мисисипи, когато е само на 18 години, по настояване на ръководителя на курса за завършващи по творческо писане Бари Хана. По думите му, тя е истински талант. По-късно бъдещата писателка се мести в Колежа Бенингтън във Върмънт и там, според някои източници, се запознава и известно време се среща с колегата си Брет Ийстън Елис.

  1. Бенингтън повлиява на първия й роман

Тарт започва да пише „Тайната история“ именно в Колежа Бенингтън на 19-годишна възраст, поради което и персонажите й са огледален образ на реалността в живота й по това време. Тя самата е част от малка група студенти по гръцка литература, а в книгата й ексцентричен професор убива един от подобна група.

  1. Облича се изключително добре

Дона Тарт е известна с безупречния си стил. По време на редките си публични прояви тя обикновено носи шити по поръчка костюми, цветни шалове и коса, подстригана в делова прическа. Тя също така обръща специално внимание на дрехите на персонажите си, внимателно описвайки всеки детайл.

  1. Пише интензивно

Процесът на писане на Дона Тарт е дълъг и сложен, но е и непрестанен. Един роман й отнема близо 10 години до създаването на първия ръкопис, който тя пише на ръка, после лепи бележки и чак когато творбата й е заплашена от разпад, тя отпечатва черновата.

  1. Не обича литературните събития

Тарт обяснява, че книжните представяния я разсейват и тя предпочита да е в къщи, работейки, вместо стоейки пред група хора и говорейки за книги. За нея това е непродуктивно и по думите й, би полудяла, ако трябва да прави книжно турне на всеки две години. „Мога да го понеса само веднъж на десетилетие. Това, че не ходя на литературни вечери, не ме прави самотна“, споделя в интервю Дона Тарт.

  1. Телефонният й секретар „говори“ с цитат от „Пуста земя“ на Т. С. Елиът:

„Виждам тълпи от хора, които вървят в кръг.

Благодаря. Ако видите милата мисис Еквитоун,

кажете й, че аз самата ще й донеса хороскопа.

През тия дни човек трябва да е много внимателен.“

Прочетете още

UC law students receive a copy of one of the Grisham books.

Джон Гришам и Дона Тарт протестират срещу дискриминиращ закон

Джон Гришам и Дона Тарт протестират срещу дискриминиращ хомосексуалните хора закон в Мисисипи. 95 писатели …