Начало / Автори / Защо четем – велики писатели за силата на литературата

Защо четем – велики писатели за силата на литературата

_70492429_tartt
Дона Тарт

Най-великите писатели са и сред най-запалените читатели. Това никак не е изненадващо. Както е известно четенето значително подобрява уменията за комуникация, изразяване и писане, разбира се. Освен това, като всички творци, без значение дали се занимават с рисуване, фотография, музика или архитектура, и писателите се учат от постиженията на другите. И, да не забравяме, писателите са хора, а кой отказва едно от най-големите удоволствия и развлечения в живота?

Английският вестник „Гардиън“ събра няколко цитата от едни от най-големите и четени писатели, които разкриват тяхното отношение към четенето.

„Когато погледна назад оставам толкова впечатлена от живителната сила на литературата. Ако днес бях млад човек, търсещ своето място в света, щях, точно както някога, да го намеря, четейки.”

Мая Анджелоу

„Вероятно най-пълноценните дни от детството са тези, прекарани с любима книга.”

Марсел Пруст

„Ако четеш само книгите, които другите четат, ще мислиш точно по начина, по който другите мислят.”

Харуки Мураками

„Книгите, които четях в детството си, моите първи литературни любови, препрочитах толкова много пъти, че се превърнаха с съществена част вътре в мен.”

Дона Тарт

„Вярвам, че четенето и писането са най-захранващата форма на медитация, откривана някога. Посредством четенето на творбите на някои от най-великите умове в историята, ние медитираме заедно с тях. Това е чудо за мен.”

Кърт Вонегът

„Ако четенето продължи да е толкова слабо предпочитано, ще трябва да признаем, че причината е, че това занимание е по-малко вълнуващо от кучешките надбягвания, киното или кръчмата, а не защото книгите – купени или взети назаем – са твърде скъпи.”

Джордж Оруел

„Трябва да четем, ако искаме душите ни да израстват.”

Хенри Милър

„Книгите трябва да се четат, въпреки че за лош късмет това отнема време. Това е единственият начин да разберем какво пише в тях. Няколко дивашки племена ги ядат, но четенето е единственият начин за асимилирането им, приет на Запад.”

Едуард Морган Форстър

„Знанието, че имаш нещо интересно за четене преди сън, е сред усещанията, доставящи най-голямо удоволствие.”

Владимир Набоков

„Четенето и писането, като всичко друго, се подобряват с практиката. И, разбира се, ако няма млади читатели и писатели, скоро няма да има и възрастни. Литературата ще умре, а демокрацията, която върви ръка за ръка с нея – също.”

Маргарет Атууд

„Единственият начин да се толерира съществуването е да се изгубиш в литературата, като в безкрайна оргия.”

Гюстав Флобер

„Колекционирането на книги е обсесия, занимание, болест, пристрастеност, очарование, абсурд, съдба. То не хоби. Тези, които му се отдават, просто трябва да го направят.”

Джанет Уинтерсън

„Когато настъпи Денят на Страшния съди хората, големи и малки, се сберат, за да срещнат съдбата си, Всемогъщият ще погледне към книжните плъхове и ще каже на Св. Петър: „Виж, тези не се нуждаят от награда, ние нямаме какво да им дадем. Те са обичали да четат.”

Вирджиния Улф

„Вероятно най-голямото удоволствие от четенето се доближава до самоунищожението – да си толкова съсредоточен, че почти да забравиш, че съществуваш.”

Иън Макюън

„Мисля, че трябва да четем само такива книги, които ни нараняват. Ако книгата, която четем, не ни разтърсва като взрив, защо да я четем тогава.”

Франц Кафка

„Когато четете и когато работите върху текст, литературата може да ви даде само това, което вие й отдавате. Това е стара, но напълно вярна истина.”

Зейди Смит

„Наистина вярвам, че се случва магия, когато четеш хубава книга.”

Дж. К. Роулинг

„Четенето е единственото средство, чрез което можем да се напъхаме, понякога неволно, дори уязвимо, в чужда кожа, чужд глас, чужда душа.”

Джойс Каръл Оутс

„Книгата е като любимата – появява се в живота ти красиво.”

Морис Сендак

„Това е част от красотата на литературата – да научиш, че копнежите ти са универсални, че не си сам и изолиран, че принадлежиш..”

Ф. С. Фицджералд

Още цитати от велики писатели и книги можете намерите в книгата „Кратки редове от големи книги“ТУК

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …