Начало / Свят / Почина Питър Мейл

Почина Питър Мейл

TELEMMGLPICT000151688376_trans_NvBQzQNjv4BqM37qcIWR9CtrqmiMdQVx7Py3qgP5g23nUsXFWo3uAHgНа 78-годишна възраст след кратко заболяване и престой в болница близо до дома си в Южна Франция. Мейл стана известен с биографичната „Една година в Прованс“, като бе един от най-големите любимци на почитателите на жанра гурме-литература.

Роден в английския Брайтън, Мейл е 40-годишен, когато решава да зареже рекламния бизнес и писането на учебна литература. През 1987 г. той се мести във Франция и се отдава на писането на роман. Оказва се, по думите му в едно интервю от 2010 г., че е завладян от света около него: „фермерът в съседство, търсачът на гъби и дамата със сърдитото магаре“. Той пише на агента си, че романът няма да му се получи.

„Изпратих на Абнър Щайн дълго писмо, дълбоко пропито с чувство за вина, като се опитвах да му обясня защо дори не съм започнал писането на романа. Описах само някои от разсейващите фактори“, обяснява Мейл. „За моя огромна изненада и облекчение, той ми върна отговор и ми каза, че ако мога да напиша още 250 подобни на писмото страници, може би ще успее да намери издател.“

„Една година в Прованс“ излиза през 1989 г. и се превръща в огромен успех. Книгата е продадена в милиони копия и е адаптирана за екрана от ВВС. След нея излизат още два романа от прованската трилогия – „Прованс завинаги“ и „Отново Прованс“, „Под слънцето на Тоскана“, „Винена Афера“, „Марсилска афера“, „Корсиканска афера“ и хитът, също с автобиографичен привкус „Добра година“, адаптиран от Ридли Скот за големия екран с Ръсел Кроу и Марион Котияр в главните роли.