Начало / Без категория / Книгите пазят носталгия по Франция

Книгите пазят носталгия по Франция

Избираме най-добрите, с които да отбележим и 14 юли

eifell

С какво свързваме Франция? С изискани маниери, зрелищни революции, с литература, създадена да възпява страстта, с история подчинена на свободомислието, с кухня и архитектура, въплътили  разточителност и мощ. А може би всичко това е далечно минало… В близкото настояще човешка грешка едва не изпепели Нотр Дам, жълтите жилетки изпотрошиха центъра на Париж, докато президентът Макрон продължава с опитите да възстанови господството на Франция в Европа.

Книгите също пазят носталгия по френската изтънченост и цивилизационен избор и един бърз поглед към това какво се чете на тема Франция, показва, че дребните жестове на романтика, големите афери в любовта, дори криминалните сюжети не изневеряват на общество, което сме свикнали да възприемаме като кафе с коняк, сиреч с целия му заряд от векове.

Париж и Прованс са на фокус при съвременните автори, с тежест върху най-типичното френско нещо – писмото! Защото езикът може да те приласкае в леглото, но и да те хвърли на барикадата. Следват местата на спомена – улички, ресторанти, апартаменти, заедно с историята на стари поколения. В модерния си вариант те са под формата на монолог за вътрешното пространство, в което човек е оставен сам на своите чувства.

Независимо какво ще изберем – сантиментална приказка, цветен пътеводител, или виртуозен роман на класик, да не забравяме повода, 14 юли, националният празник на Франция. И факта, че ако той е само ден, книгите живеят дълго.

Вижте ги в тематичната селекция на Хеликон, наречена Дни на Франция

Покана от Людмила Еленкова

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …