Начало / Без категория / Книгите пазят носталгия по Франция

Книгите пазят носталгия по Франция

Избираме най-добрите, с които да отбележим и 14 юли

eifell

С какво свързваме Франция? С изискани маниери, зрелищни революции, с литература, създадена да възпява страстта, с история подчинена на свободомислието, с кухня и архитектура, въплътили  разточителност и мощ. А може би всичко това е далечно минало… В близкото настояще човешка грешка едва не изпепели Нотр Дам, жълтите жилетки изпотрошиха центъра на Париж, докато президентът Макрон продължава с опитите да възстанови господството на Франция в Европа.

Книгите също пазят носталгия по френската изтънченост и цивилизационен избор и един бърз поглед към това какво се чете на тема Франция, показва, че дребните жестове на романтика, големите афери в любовта, дори криминалните сюжети не изневеряват на общество, което сме свикнали да възприемаме като кафе с коняк, сиреч с целия му заряд от векове.

Париж и Прованс са на фокус при съвременните автори, с тежест върху най-типичното френско нещо – писмото! Защото езикът може да те приласкае в леглото, но и да те хвърли на барикадата. Следват местата на спомена – улички, ресторанти, апартаменти, заедно с историята на стари поколения. В модерния си вариант те са под формата на монолог за вътрешното пространство, в което човек е оставен сам на своите чувства.

Независимо какво ще изберем – сантиментална приказка, цветен пътеводител, или виртуозен роман на класик, да не забравяме повода, 14 юли, националният празник на Франция. И факта, че ако той е само ден, книгите живеят дълго.

Вижте ги в тематичната селекция на Хеликон, наречена Дни на Франция

Покана от Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

IMG-20200611-WA0008

Иван Първанов: Да си спомним, че никой не е безсмъртен

„Градовете на мъртвите„ предлага пътуване в застинал, но красив свят Една нестандартна и на пръв …