Начало / Без категория / Четири книги за март, с които да се владеем и обичаме

Четири книги за март, с които да се владеем и обичаме

Детска психология, една голяма любов, кримка с поуки от миналото и жизнеутвърждаваща философия за настоящето – с тези четири заглавия посрещат в „Хеликон“

mart

“Емоци-О!-метърът на инспектор Крок“ е наръчник с психологически упражнения за деца. Едновременно приказка и детективско разследване, книгата им показва десет основни емоции – радост, тъга, гняв, страх, завист, ревност, изненада, погнуса, срам и любов. Неин главен герой е един симпатичен крокодил, асоциация с онези чувства, заради които проливаме „крокодилски сълзи“. По жестове, пози и гримаси Инспектор Крок отгатва настроението на всеки. Тази чудесна игра деца и родители могат  сами да опитат вкъщи. Ще им помогне „Емоци-О!-метърът“ – пъстра графика в кръг с четири нива на интензивност, като зад всяка емоция стоят „емотита“, смешни мънички фигурки, които й съответстват с име и форма. Книгата е дело на две испански авторки – Сузана Исърн, психоложка, многократно награждавана за своите детски книги, и Моника Каретеро, също толкова известна илюстраторка, с признание на международно ниво. За отличния превод се е постарала  поетесата Мария Донева.

–––––––––––––––
„Гала и Дали – неразделните“. Едва ли е случайност, че за една от най-тиражираните двойки в световната история пишат в тандем двама немски автори – Силвия Вандермер и Франк Майереверт, с общ псевдоним Силвия Франк. Те са се постарали да проучат добре биографиите на художника и неговата муза, като се концентрират върху най-ненаситния период от тяхната връзка: 1929-31 г. Гала напуска своя съпруг, френският поет Пол Елюар и със страст се посвещава на каталунския художник Дали, с десет години по-млад от нея. Книгата разглежда в подробности бита или природата, които ги заобикалят, за да подчертае какъв ексцентричен характер е имал Дали и колко темпераментна и напориста в маркетинга на картините му е била Гала. Междувременно четем за създаването на шедьоври като „Постоянството на паметта“, с прочутите топящи се часовници, за атмосферата на цялата сюрреалистична група около Андре Бретон, формирала нагласите на всички „луди“ европейски интелектуалци след Първата световна война.

–––––––––––––––
„Нощна порта“ на шотландския писател Питър Мей представлява криминален роман от типа „студени досиета“. Намерен е скелет на офицер от Луфтвафе, а докато разследват него, се натъкват на убит търговец на произведения на изкуството от Париж. По следите на тези два случая тръгва пенсиониран, но опитен съдебен експерт, за да видим какво значи професионализъм в извънредна ситуация. Действието тече през Втората световна война в окупирана Франция и през 2020 г. в Париж по време на локдауна от ковид. Врагът е различен, но съпротивата срещу него е еднаква и изсиква човек да впрегне всичките си сили, дори с разлика от седемдесет години. Свързващата нишка е картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи, която не могат да си поделят три държави. Освен с нейната увлекателна история и мистификация около поредния ù фалшификат, книгата препраща към реални факти за спасяването на картините в Лувъра по време на войната, кой политик с какви цели се е домогвал до тях и какво значи тогава и днес да заложиш живота си в името на някаква кауза.
––––––––––––-
„Бъди вода, приятелю“ е писана през 2021 г. от Шанън Лий – дъщерята на световноизвестния кунгфу майстор и актьор Брус Лий. Тя сама обяснява, че това не е ръководство по бойни изкуства, а израз на неговата философска система за лекота и житейска гъвкавост. Водата в случая е символ на спокойствието на ума, превъплъщението, отстъпчивостта и празнотата, тоест на работата над себе. Книгата показва в десет стъпки как човек да преодолее своите психологически бариери, съсредоточавайки всичките си усилия върху действието, а не върху целта.

Návrh bez názvu

Книгите на месеца представи Людмила Еленкова

Прочетете още

243667_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. През август ще се видим от Г. Г. Маркес 2. Ръкописът от …