Начало / Любопитно / Осъдиха кмета, заради когото Алфонсо Сабела написа „Заразената столица“

Осъдиха кмета, заради когото Алфонсо Сабела написа „Заразената столица“

Бившият кмет на Рим Иняцио Марино, в чийто кабинет работи магистратът Алфонсо Сабела, беше осъден на две години затвор за злоупотреби с 13 000 евро. Новината разпространиха всички световни медии, позовавайки се на италианската информационна агенция ANSA. Обвиненията към Марино са повдигнати, защото 50 свои частни обеди е платил с държавни пари. Бившият кмет смята присъдата за политическа и е категоричен, че ще обжалва.

sabemari_18233111

Марино е представител на лявоцентристката Демократическа партия, а преди кметския пост, в качеството си на хирург, ръководи клиниката по трансплантации в Сицилия. Неговият мандат от 2013 до 2015 г. е съпътстван от доста скандали. През ноември 2015 г. той принудително подава оставка след като името му отново се свързва с фалшиви разходни фактури. По същото време започва аферата „Мафия Капитале“, втора по мащаб след операция „Чисти ръце“ през 90-те години на миналия век. Разследването разкрива източване на милиони евро от хазната на Рим, но Марино излиза невредим от този процес.

През 2016 г. Алфонсо Сабела, който кметът кани за съветник по борба с корупцията, пише „Заразената столица“ хроника на десетмесечната им съвместна работа в изпълнителната власт. Книгата излиза 8 години след „Ловец на мафиоти“ и миналата есен авторът беше посрещнат топло у нас, особено от страна на медиите и обществените институции.

На премиерата на „Заразената столица“, която се състоя в софийския „Хеликон-Витоша“, Сабела откровено сподели, че въпреки успехите си в битката с мафията, още се чувства безсилен пред нея. Дали целта му е била да реабилитира имиджа на кмета Марино? Въпрос на време да узнаем отговора, и повод за още един, по-внимателен прочит на книгата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG_3540

Алфонсо Сабела: Мафиотите не са герои

Алфонсо Сабела – магистрат, посветил близо четвърт век от живота си на борба с италианската …