Начало / Без категория / Топ книгата: Жените у нас са по-смели от мъжете

Топ книгата: Жените у нас са по-смели от мъжете

Изстрадала и тъмна България рисува Анна Заркова в новата си книга… България, която ни се иска да беше малко по-различна

#1

История с начало, но без край

Свикнали сме, че детските приказки обикновено нямат край, но ето че и тази е такава. Историята на България, в която мракът се оказва повече от светлината. А защо и как се случи това – на тези въпроси един журналист може да отговори само с примери. Това и прави Анна Заркова – свидетел отблизо на ставащото в държавата ни последните десетилетия, тя признава, че е дописвала „Българската мафия както я видях“ няколко пъти, докато излезе.

Говори и за миналото, но касае най-вече случващото се сега

Книгата е нещо като ретроспекция – впуска се в тъмните страни на онова, което упорито наричаме преход няколко десетилетия. Но всъщност жичката извежда до наши дни, до статуквото, в което живеем. И точно в това е силна Анна Заркова – да напипа зародиша на всичко, което и сама е преживяла. И да докаже с точните примери защо се е стигнало до това България да е такава.

Звездният й миг е голямата трагедия

Ако говорим за покушения срещу журналисти – тема, печално популярна у нас напоследък, е нужно да се върнем две десетилетия назад във времето. Една майска сутрин на 1998-а Анна Заркова е залята с киселина, но сякаш личната трагедия я прави по-силна. Онова, което я разколебава, е упадъкът в журналистиката. Анна е на ръба да остави всичко, но репортерската ѝ кръв се оказва по-силна. А тази книга бележи и завръщането ѝ.

hruza

Нуждата да научим истината е болезнена

Точно тя прави така, че книги като „Българската мафия както я видях“ изскачат директно на върха. Да дебютира на първо място в класацията на Хеликон, разбира се, спомагат и още няколко фактора – Анна Заркова е достатъчно известна, а заглавието и тематиката на книгата ѝ са щекотливи. Налице е и тенденцията публицистиката с родна марка да се облича винаги с твърдението, че разкрива истината. Донякъде това води до книги, които бързо изгряват и някак неусетно залязват. Но се надяваме времето да ни опровергае в случая с Анна.

Факти и лица като от трилър

Всъщност, на фона на „Българската мафия както я видях“ бледнеят много от актуалните в момента трилъри. Наситен и интригуващ сюжет във времена, които свързваш и със собствения си живот – това наистина прави написаното от журналиста ни четивно!

Проблемът е, че продължаваме да тъпчем

Такива книги документират, но ни оставят там, където сме… А къде е България в настоящия момент… по-добре си отговорете сами. Но нуждата от анализ, от ретроспекция на тези десетилетия наистина е огромна. Затова сме благодарни на Анна, че ни ги поднася.

Защо Анна Заркова?
Причините да си мислим, че това четиво е по-различно от булевардните, са няколко…

  • Криминалният отдел е нещо като втори дом за журналиста от много години.
  • Името на Анна Заркова стои на кориците на още няколко книги с подобна тематика.
  • Репортерската й работа е забелязана и от Международния съюз на журналистите.
  • Въведението в „тъмната материя“ на книгата е от друго популярно име в занаята – Никола Кицевски.

Топ книгата представи Краси Проданов
Заглавието цитира мнение в интернет форум за работата като журналист на Анна Заркова

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …