Начало / България / Да не страдаме! И другите си имат мафии

Да не страдаме! И другите си имат мафии

209751_bПочитателите на най-продавания съвременен чешки писател Михал Вивег у нас вече могат да се насладят на следващата му книга на български. Заглавието, което издателство „Парадокс“ пусна на пазара, не е никак случайно − „Мафия в Прага“. Книгата е вдъхновена от много престъпления, действително случили се в Чехия, а паралелите с българската действителност са смайващо явни.

Плетеницата от „корумпирани политици, марионетни съдии и прокурори, кметове-престъпници, икономически кланове от бивши чейнчаджии и хора от ДС, странни охранителни агенции, скрити камери и незаконни подслушвания, комисионни от порядъка на стотици милиони, заплашителни есемеси, незаконни партийни каси, източени банки и фондове, купени конкурси и неразкрити убийства“ губи националната си уникалност с всяка следваща страница, а диагнозата „тука е така“ се превръща в обща източноевропейска мантра.

„Този трилър е повече или по-малко вдъхновен от много престъпления, действително случили се в Чехия, чиито извършители така и не са разкрити и наказани. Понеже на мен този шокиращ факт ми изглежда несравнимо по-важен от това, в коя година или месец са се случили въпросните събития, съм описвал всички действащи лица, както и летоброенето, напълно свободно“, споделя самият Вивег за „Мафия в Прага“.

Издателство „Парадокс“ се ангажира да преведе и поднесе адекватно на българските читатели последните два романа, които Михал Вивег успя да напише, преди да бъде покосен от тежък инсулт – освен „Мафия в Прага“, съвсем скоро ще видим на пазара и „От Храда вее мраз“. Творческият тандем „преводач-редактор“ в лицето на доц. д-р Анжелина Пенчева и доц. д-р Владимир Пенчев е сред най-признатите и в България, и в Чехия съвременни български бохемисти. Владимир Пенчев е дългогодишен председател на Бохемия клуб – България. Съавтор е на „История на Чехия“ и е най-добрият познавач на съвременния чешки политически живот.

n4p0128Михал Вивег (роден през 1962 г.) е един от най-популярните съвременни чешки писатели и несъмнено най-продаваният. Нещо, с което не пропуска да се похвали. Автор на 29 романа, от края на 90-те години той публикува по едно ново заглавие всяка пролет, в стартов тираж от около 50 000 броя. Вивег обича успеха си сред читатели и критици – носител е на редица награди, както и факта, че книгите му са преведени на 24 езика. По тях са заснети 10 филма, а някои са адаптирани и за театрални постановки.

Прочетете още

DSC_1446

Мартин Вопенка: Могъщите хора искат да се отделят от света

„Новата планета“ е съвременна антиутопия, която стъпва на библейски сюжет Като истински постапокалиптичен екшън се …