Начало / Свят / Стивън Кинг е носител на американската ПЕН награда

Стивън Кинг е носител на американската ПЕН награда

stephen-kingНаградата на американския център на световната литературна организация ПЕН за 2018 г. се присъжда на Стивън Кинг, съобщава Ню Йорк Таймс. Според официалното съобщение отличието отива при него заради работата му, „която помага да разберем и осмислим човешката същност“. Според президента на ПЕН клуба в САЩ Андрю Соломон, „чрез богатата си проза, всеотдайната си филантропия и непримиримата защита на свободното слово Стивън Кинг ни вдъхновява да се изправим срещу силите на злото“.

Под перото на Краля на ужаса са излезли над 50 книги, а сред тях е и превърнатата в сериал „Под купола“ – история за град в Мейн, ненадейно откъснат от света от невидима сила, разпръскваща невиждан ужас. Според Таймс, книгата е отглас на 11 септември, урагана Катрина и последната война в Ирак, поради което малкият град е отражение на целия свят. Кинг подпомага писатели и артисти в затруднено положение чрез фондацията си „Хейвън“ (убежище), а борбата му за свобода на словото доведе до това американският президент Доналд Тръмп да го блокира в социалната платформа Туитър.

Наградата ще бъде връчена на Стивън Кинг в Американския музей за естествена история на 22 май. На същата дата се очаква от печат да излезе и най-новата му книга „The Outsider“.

През 2017 г. наградата за първи път беше връчена на композитор и текстописец – Стивън Зондхайм, а през 2016 г. с нея беше отличена Джоан Роулинг.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Stephen-King-Hard-Case-Crime

Стивън Кинг е в добрата форма от „То”

Новата му книга е намигване към класическата история Later, както се казва романът, заслужава специалното …