Начало / Любопитно / 16 пиар специалисти споделят опита си в писането

16 пиар специалисти споделят опита си в писането

ил.1.специалиститеСветът на писането е силно оръжие. Добре написан текст може да образова, да влияе, да изгражда у читателите усещане за доверие и връзка с автора. Слабото писане, от друга страна, може да отчужди читателите и да разруши вярата в автора.

Въпреки че повечето професионални писатели са свикнали да пишат ежедневно имейли, да отговарят на почитатели, да пишат до медиите и често сами да си пишат пиар текстове, доста пиар агенти и представители пишат много такива текстове в ежедневието си от името на хората, които представляват. Независимо дали е имейл, прессъобщение, рекламен текст или статия, добрият агент трябва да бъде и добър писател.

16 членове на екипа на „Форбс” споделиха най-добрия съвет за писането, който някога са получавали. Ето какво ни препоръчаха:

 1. Просто го направете!

Най-добрите писатели най-често много отлагат. Накарайте се да започнете да записвате мислите си. Няма значение дали ги записвате на хартия, на компютъра си, на телефона или ги надрасквате на салфетка. Важното е просто да записвате идеите си и да ги използвате след това.

 1. Записвайте мислите си, когато ви дойдат

Най-добрите ми идеи ми хрумват когато не съм на бюро. Затова се опитвам да си записвам всяка интересна мисъл на айпада си. След това, когато вече съм седнал да пиша, се оптивам да подредя всички идеи, които съм записал.

 1. Пишете все едно говорите

За да бъде ефективно едно послание, трябва да е истинско. Най-добрият начин да сте сигурни, че писането ви е автентично, е да пишете все едно говорите. Ако има определни мисли, фрази, изрази, които вие или компанията ви не бихте употребили, не ги използвайте и когато пишете. Хората искат да се свързват с други хора, не с безлични марки.

 1. Показвайте, не казвайте

Антон Чехов веднъж казва: „Не ми казвайте, че луната е блестяща, покажете ми блясъка на светлината ѝ през счупено стъкло”. Бъдете описателни. Бъдете конкретни. Опишете го явно.

 1. Разчитайте на наръчника на „Асошиейтед Прес”

Постарайте се да използвате наръчника на „Асошиейтед Прес” като работна Библия. Журналистиката се променя постоянно и най-актуалните и добри налични съвети за пиар специалисти са събрани в този наръчник

 1. Изградете връзка и доверие с публиката си

Ан Ламоут казва: „Добрият текст трябва да изрича истината. Хората сме вид, който има нужда и трябва да разбере откъде идва. Мислете за човека, за когото пишете имейла, блога, рекламата си. От другата страна стои личност и колкото повече се свържете с нея, толкова по-добре”.

 1. Добрият автор има добри редактори

Мисля, че в живота има много малко неща, които могат да се случат без групово усилие. Това важи и за писането. Винаги се подсигурявайте, така че още един или два чифта очи да преглеждат текста ви, преди да натиснете „публикувай”.

 1. Подсигурете твърденията си

Просто защото вие твърдите нещо, не го прави вярно. Подкрепяйте твърденията си с факти, отзиви, препоръки и всякаква друга информация, която би помогнала на читателите да развият доверие към вас.

 1. Определете си последователни цели

Да си поставяте последователни цели, както дългосрочно, така и в краткосрочен план, ви помага да стоите фокусирани и да не губите целта. Способността да пишете е много ценно умение, затова отнасяйте се с него, все едно е професия.

 1. Придържайте се към простото и автентичното

Най-лесният начин да загубите публиката си е като я карате да чете между редовете. Подържайте всичко просто и се придържайте към целта. Не се опитвайте да обяснявате прекалено много или да използвате жаргон и фразеологизми, които по принцип не бихте употребили.

 1. Четете много

За да станете добър писател, трябва да сте добър читател. Четете, колкото можете повече, и после пишете, колкото можете повече. Да съчетавате и двете ще ви помогнете да станете все по-добър писател с времето.

 1. Разкажете история

Когато пиша от името на някоя компания, се старая да се придържам към определена структура, но също така искам и да съм естествена и разказвам история. Искам читателите ми да се свържат с мен, а историите са най-лесният начин за това.

 1. „Пишете на затворена врата, редактирайте на отворена врата” – Стивън Кинг

Въпреки, че Кинг има предвид основно литературното писане, този съвет важи с пълна сила за всеки качествен текст. Когато пишете, не трябва да премисляте прекалено много всичко, а да оставяте ума си да разучава нови теми. Редакцията е най-опасната част от съставянето на един текст.

 1. Опишете първо целта си

Много лесно можете да се разсеете, докато пишете, идеите постоянно напират и всяка си струва да бъде развита. Ако отделите внимание на всяка, рискувате да стане пълна каша. Дори и да звучи малко примитивно, винаги си записвайте първоначалната идея и се придържайте към нея.

 1. Бъдете кратки

Обяснете за какво говорите с възможно най-малко думи. Става дума за всяка отделна дума. Ако някоя от тях не носи значение на цялото съобщение, премахнете я. Аз обикновено пиша между 25% и 50% повече думи в първата си чернова, отколкото публикувам накрая.

 1. Не хабете всичките си думи

„Думите са като парите, харчете ги мъдро” – Адам Драпър.

 

Превод Кристина Цонева, по материали от „Форбс”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1535393395830_1535393414.jpg--diego_galdino__barista_e_scrittore

Диего Галдино: Пиша за Рим, кафе и любов

Писателят работи в кафенето си и смята, че имаме много общо с италианците Аромат на …