Начало / Свят / „Миниатюристът” се превръща в сериал

„Миниатюристът” се превръща в сериал

190188_bДебютът на Джеси Бъртън, превърнал се в мълниеносен бестселър, скоро ще се появи и на малкия екран, съобщава Сън. А ето и някои интересни факти за заглавието, които със сигурност ще ви накарат да чакате с нетърпение екранизацията.

Коя е Джеси Бъртън?

„Миниатюристът” е нейният първи дебют, видял бял свят през 2014 г. Джеси пише романа в продължение на четири години, докато учи английски в Оксфорд и работи като актриса и личен асистент, за да се издържа. 35-годишната писателка, която продължава да живее в Лондон, стига до идеята за романа по време на ваканция в Амстердам. Докато е в Холаандия, тя се запознава с живота на Петронела Оортман, която създава мини куклен свят и всеки един миниатюрен детайл я вдъхновява. Джеси започва да проучва Амстердам от 17 век и написва роман, който предизвиква истинска война сред издателите, а правата му са продадени срещу 6-цифрена сума.

Втората й книга, „Музата”, беше публикувана през 2016 г. и също се радва на значителен интерес.

Какви номинации привлече „Миниатюристът”?

Дебютът на Бъртън се превръща в търговски бум с милиони копия, продадени по целия свят. През 2014 г. „Миниатюристът”е наминирана за Книга на кодината на Уотърстоунс, в същата категория, както и за най-добър нов автор е отличена от наградата Спексейвърс. През 2015 г. е сред номинираните за дебют, но така и не достига до списъка с финалистите на наградата Дезмънд Елиът.

За какво се разказва?

Действието се развива в Амстердам през 17 век и разказва за 18-годишното бедно селско момиче Петронела (Нела) Оортман. Но освен името и куклената къща, книгата няма нищо друго общо с истинската личност. След като се премества в града заедно със съпруга си, търговеца Йоханес Бранд, скоро тя осъзнава, че живее в къща на тайните. Нещата стават странни, след като Йоханес подарява на Нела миниатюрна къща за кукли, направена да изглежда досущ като техния собствен дом. Нела наема анонимен местен миниатюрист да обзаведе куклената къща, но той скоро започва да изпраща предмети, които тя не е поръчвала, но които явно предсказват бъдещето. Това предизвиква съмненията на Нела – дали миниатюристът по някакъв начин не контролира живота й?

Кога ще видим „Миниатюристът” на екран?

ВВС вече излъчи първия 90-минутен епизод от филмовата адаптация на Коледа. Вторият 60-минутен епизод ще зарадва зрителите на английската телевизия днес. Да се надяваме, че скоро ще ги видим и на българския екран.