Начало / Автори / Джон Ъпдайк пишел писма до читатели и непознати

Джон Ъпдайк пишел писма до читатели и непознати

pdkieПощенски служител в Бевърли, Масачузетс със сигурност е знаел наизуст маршрута от офиса си до дома на живеещия в района му писател Джон Ъпдайк. В написаната от него биография на литературната знаменитост Адам Бегли цитира съпругата на Ъпдайк Марта, че „ако има достъп до имейл, ще прекара часове да отговаря на съобщения; затова се осланяше само на конвенционалните пощенски и куриерски услуги”, разкрива Гардиън.

В книгата си „The Violet Hour: Great Writers at the End” Кейти Ройф пък пише: „Кореспонденцията на Ъпдайк е толкова очарователна, жива и прекрасна, че въздейства повече от автобиография. Няма да ме изненада, ако повечето му приятелства са се развивали основно на хартията”.

Но не само други писатели и близки приятели получавали писма от писателя. Доц. Джеймс Шиф от Университета на Синсинати работи върху книга с писма, картички и бележки, изпращани от Ъпдайк на напълно непознати. Той споделя: „Не е изненадващо, че той поддържал кореспонденция с редактори, преводачи, издатели, критици, журналисти, колеги. Но забележителното е колко често и щедро той е отговарял на писма от читатели, почитатели и напълно непознати хора”.

По спомени на Марта Ъпдайк, съпругът й всекидневно получават множество молби за автографи, снимка, дарение, интервю или покана. А Ъпдайк явно отговарял на всички тях, независимо от кого идвали. „Изненадващо е колко често Ъпдайк отговарял с коментари и съвети на читатели, гимназисти или 85-годишни пенсионери, изпратили му кратки разкази или стихотворения за критика”, разказва Шиф и още: „Отговорил и на непознат, който го помолил за няколко окуражителни думи към 9-годишния му син, страдащ от псориазис. (Самият Ъпдайк се бори със същата болест много години.) Необичайно е колко често и колко щедро отговаря той”.

Това може да се обясни със собствения му опит като тийнейджър да получи отговор от любимите си автори на комикси. Шиф смята: „Според скоростта, с която съчинява писмата и картичките, той е невероятно сладкодумен. Въпреки че част от тях са официални и светски, по-голяа част разкриват стремежа му да напише нещо             остроумно, забавно или умно. В някои от най-добрите му писма прозира същият усет към детайла и владеене на езика, характерни за прозана му. Никой не пише такива изречения и публикуването на писмата ще демонстрира за пореден път писане на много високо ниво, макар и в друг жанр”. Шиф планира да публикува книгата с писмата на Ъпдайк през 2021 г., но мисли, че може би има още много неразкрита кореспонденция: „Прочел съм хиляди писма, които се съхраняват в библиотеки, но вероятно има още хиляди в частни чекмеджета, кутии и тавани. И съм любопитен да прочета какво Ъпдайк е написал на тези хора”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

upload

Като няма хляб – яжте пасти, вместо учебници – четете книги

Людмила ЕЛЕНКОВА, радио „Хеликон“ Министерството на образованието и науката спира европейското финансиране на студенти от …