Начало / Класации / Други / Пет класики за 25-годишни

Пет класики за 25-годишни

150915-booksИма книги и пиеси, за които се говори постоянно и са писани преди столетия, но имат по-голямо значение за всеки човек през 20-те му години, отколкото самият той или тя мога да си представят. С цитатите и философските си размисли те са символ на мъдростта, която оценяваме именно в този етап от живота си, отбелязва Индипендънт. Ето и какво да подарите на човек, който отбелязва навършването на четвърт век.

176093_b„Тес от рода Д’Ърбървил”, Томас Харди

Лошите момчета са надценени. Горката невинна Тес, паднала жертва в ръцете на Алек Д’Ърбървил – неофициалното „лошо момче” на литературата. Въпреки че версията на Харди е малко екстремна за съвременните стандарти (Алек изнасилва и забременява Тес, след което тя е отхвърлена от обществото), този романтичен сюжет е добре познат. Момчето среща момичето, прелъстява го, държи се зле с него. Уви, на финала плейбоят доказва, че му липсват, както романтика, така и компас, превръща се в лъжец или изоставя момичето и т.н. С други думи, въпреки че са невероятно привлекателни, лошите момчета като Алек ще ви прецакат по един или друг начин.

190193_b„Хамлет”, Шекспир

Спрете да му мислите. „Да бъдеш или да не бъдеш?” Не е ли това най-претенциозният въпрос, който сте чували? Хамлет явно е бил в тежка ситуация – мъртъв бъща, чичо убиец, странна майка, обсесивна обожателка и т.н. Но определено не си помага с постоянните си самоанализи. В пиесата той има седем монолога, което за 2017 г. е равносилно на свръхактивност в социалните мрежи. Ако тогава е бил смятан за депресивен, то днес би бил приет като нарцисист, обсебен от себе си, разтърсван от съмнения и тревожност. Хамлет не може да реши дали да отмъсти за смъртта на баща си цели пет действия. Основният извод е, че делата струват много повече от думите – ваши или чужди.

208087_b„Брулени хълмове”, Емили Бронте

Забранената любов не съществува в ерата на Tinder. Приказката на Хийтклиф и Кати завинаги ще живее в литературните ни сърца. Но през 2017 г. концепцията „ние сме от различни светове” не сработва, особено откакто романтиката се премести онлайн и де факто всички сме в един свят – дигиталния. Любовниците в романа на Бронте са разделени от жестоки социални обстоятелства и страховит фанатизъм, докато днес всичко, което правим, е просто да скролваме надолу. Това е панаир на любовта и мобилните апликации.

200009_b„Странният случай с Доктор Джекил и Мистър Хайд”, Р. Л. Стивънсън

Кой има време да управлява повече от един акаунт в социална мрежа в крайна сметка? Освен ако не сте „инфлуенсър”, който се опитва да изгради собствен „бранд” (Джекил), управляването на различни отделни платформи изяжда ужасно много време (Хайд). Придържайте се към простичните неща – един профил, който включва хубавото, лошото и грозното без излишен филтър.

112092_b„Великият Гетсби”, Ф. С. Фицджералд

Дори богатите имат проблеми. Дори Гетсби не се радва на щастие, въпреки имота си за милиони долари, уникалните партита и огромния гардероб. На финала горкият човек се гръмва. О, и да не забравяме серията от изневери, която води до този обрат. Всички знаем, че парите не купуват щастие, но това ни става наистина ясно, когато излезем от университета и осъзнаем, че блясъкът и летенето в облаците не са пътя към славата, която сме си представяли. Страстта е по-важна от парите.

Прочетете още

library-425730_1920

Фентъзито е велик жанр, който си заслужава

Време е да спрем да твърдим, че някои книги са детски за нас, призовава Вяра …