Начало / Критика / Дължим страховитите истории на Шекспир

Дължим страховитите истории на Шекспир

shakespeare-jack-o-lanternПо времето на Шекспир мнозина се заигравали с идеята за свръхестественото и изследвали фантазията на театралната сцена. Поради тази причина в класическите текстове на един от най-великите автори на англоезичната литература изобилства от вещици, духове и феи, отбелязва дни преди Хелоуин сайтът Bookstr. Идеята на Шекспир за тези създания рефлектира върху начина, по който ги познаваме днес, тъй като всички по-късни интерпретации стъпват на класическите Шекспирови творби.

Вещици

В „Макбет” три вещици като че ли решават цялото действие. Според Шекспир, това са три „странни сестри”, заобиколили бълбукащ казан и пеещи странни песнопения, което прави сцената още по-зловеща. Те предсказващ съдбата на Макбет, което довежда до серия от трагични обстоятелства. По-важното, обаче, е, че този образ на вещиците е същият, който познаваме и днес. Те често са представяни като сестри, правещи отвари в зловещи котлета. Най-силните им заклинания са нашепвани в хор точно като Шекспировите сестри. А котлето се е превърнало на вещерски символ по целия свят и редовен аксесоар в костюмите за Хелоуин.

Феи

Преди Шекспир феите били приемани за мрачни и зли създания, често представяни в черно – пълна опозиция на цветните създания, за каквито ги възприемаме днес. Това се променя със „Сън в лятна нощ”, където те са малки горски създания, правещи забавни бели, за разлика от иначе зловещия им имидж. Образът от пиесата на Шекспир кара повечето момиченца днес да избират именно костюми на феи за Хелоуин. А без неговата намеса нямаше да я има и Камбанка от „Питър Пан”.

Призраци

Когато в „Хамлет” Хорацио и Бернардо разследват духа на Крал Хамлет, те отбелязват много от нещата, които свързваме с призраците днес. Описват го облечен в броня от важна за него битка, подобно на мнозина призраци от съвременните филми, които също са облечени по злокобен начин, докато не намерят покой и не се „преоблекат” в джинси и тениска. Също така се отбелязва, че те никога не се появяват през деня или на добре осветени места. А в пиесата, когато духът се появява, героите усещат силен студ. Има две възможности – или Шекспир доста се е срещал с духове и черпи написаното от опит, или е успял да влезе в съзнанието на съвременните хора и да разчете страховете им.

Накратко, Шекспир не просто е добър, той е в основата на някои от най-разпознаваемите образи на съвременната популярна култура.

Прочетете още

halloween__books_promo_wallpaper__by_provod_dcvigez-fullview

Светлината срещу мрака. Пет книги за справяне с вътрешните страхове

Традицията повелява – нощта на 31 октомври е отредена за Вси светии Мнозина свързват маскарада, …