Начало / Критика / В ритъма на „Берлински блус“

В ритъма на „Берлински блус“

csm_Regener_dpa_a01b9e2aac

„Берлински блус“ – звучи леко странно, като знаем, че Германия е далеч от плантациите с роби на американския юг, където тази музика възниква, но остава до ден днешен вопъл за по-добър живот.

„Берлински блус“ е роман на един типичен Бременски музикант (не по Братя Грим). Свен Регенер се казва авторът, родом от град Бремен, свирил на китара и тромпет шлагери на немската публика през осемдесетте. Тази епоха той пресъздава в романа си „Берлински блус“ и влиза в образа на барман, когото всички наричат господин Леман, макар да е само на трийсет години. Преди падането на Берлинската стена, всекидневието на такъв тип върви с бира, разговори за изкуство и дребни младежки прегрешения в декадентския квартал Кройцберг, в Западен Берлин.

209335_bИначе, господин Леман съществува като отломка от Стената – еднообразно и отчуждено, предпочита да е анонимен, на настроението му обикновено откликва уличното куче, общува с едни и същи приятели, които се бунтуват повече на себе си, отколкото на реалността. По подобен начин текат отношенията с близки хора, на пантомима прилича връзката на господин Леман с готвачката Катрин, гостуването на родителите му – на туристическа обиколка. Сякаш вместо любовта, за него ценност е усамотението. Веднъж той напуска черупката си и минава през Стената в Източна Германия, за да занесе западногермански марки на своята възрастна леля, но полицията ги конфискува, а нашият герой попада в ареста.

28 години ни делят от разказа, как е ограбена и обезсмислена младостта на една нация, разделена от историческата Берлинска стена. С бавен ритъм, мрачен хумор и минорни акорди звучи книгата „Берлински блус“, продала повече от милион копия в Германия тогава, през 2001г. Ако наложим сюжета й днес, когато страната на господин Леман бере плодовете на безграничната свобода, защо не помислим – не е ли умен ход, особено в условия на политическа несигурност, човек да отстъпи назад?

Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dan-Brown_Wild-Symphony

Дан Браун написа поетична книга за деца

Wild Symphony комбинира класическото четене с музикален съпровод Славният автор на „Шифърът на Леонардо” предлага …