Начало / Интервюта / Огнян Георгиев: Антъни Джошуа пише историята на бокса и на световния спорт

Огнян Георгиев: Антъни Джошуа пише историята на бокса и на световния спорт

След битката на Флойд Мейуедър с Конър Макгрегър, емблематична за бойните спортове, тази есен предстои още един, не по-малко важен двубой − на ринга трябваше да застанат Кубрат Пулев и Антъни Джошуа, но в последния момент поради контузия българинът беше сменен с друг боксьор. Въпреки това, събитието на 28 октомври на стадиона в Кардиф ще залепи хиляди фенове към телевизорите, а непосредствено преди мача излезе биография на Антъни Джошуа от журналиста Джон Денън. 

61h1MFTX8EL._UX250_Затова в студиото на радио „Хеликон“ поканихме Огнян Георгиев, който е в играта не само като боксов коментатор. Той е и преводач на биографиите на Майк Тайсън и Конър Макгрегър.

Господин Георгиев, нека кажем за читателите, преди да станат зрители, с какво е значим Антъни Джошуа?

Ако хората все още не са гледали начина, по който се бие, по който се държи и постигнатите му успехи досега, значи задължително трябва да отделят малко време, защото Антъни Джошуа е един специален спортист, който в момента пише историята на бокса и на световния спорт. Антъни Джошуа е феномен не само за границите на Европа и на Великобритания. За него вече се говори както в Щатите, така и по целия свят. Той има впечатляващ актив − 19 победи от 19 мача, като всичките са с нокаут. Към това можем да прибавим и олимпийската титла от игрите в Лондон през 2012-а година. Точно там изгря неговата звезда, а по-късно подписа и професионален договор. Имаше огромни очаквания към Джошуа, но никой не предполагаше, че по такъв начин той ще прегази всички свои съперници. В последния си мач, който беше по-рано през тази година, Джошуа реално пенсионира легендата Владимир Кличко.

Вие сте преводач на автобиографията на Майк Тайсън. Каква е разликата между Тайсън и Джошуа?197396_b

AJ_CoverFrontРазликата е голяма. На първо място, ако погледнем габаритите, Антъни Джошуа е с една глава по-висок от Тайсън, около 20 см. Стилът им също е различен. Майк Тайсън е с една идея по-агресивен от Джошуа, той винаги вървеше напред и притискаше своите съперници. Докато Джошуа прелива − той може да бъде много агресивен или да изчаква, докато попадне на точен удар. Поне за мен, техниката на Джошуа е по-добра. Скоростта на Тайсън е това, което го правеше толкова добър за тежка категория. И друго, което ги различава двамата, е тяхното отношение към спорта, към фенове, към съперници. Джошуа е въплътил в себе си джентълменския дух на англичаните и може би затова е толкова харесван от тях, докато Тайсън е обратното − неговата цел е да убие съперника на ринга, да го стресне още с първата им поява лице в лице и да вземе психологическо предимство. Джошуа има самочувствието, че не се нуждае от подобни неща, че може да надиграе абсолютно всеки на ринга. Когато удари първият гонг, човекът срещу него му става съперник, става враг. Но когато мачът приключи, Антъни отново се превръща в нещо като спортен мисионер. Говори винаги добри думи за своите съперници, с респект за тях, без значение как те се отнасят към него. И това го прави по-специален от всички големи боксови шампиони. Разбира се, той е едва в началото на своята кариера е ще видим какви метаморфози ще настъпят при него. Защото сме били свидетели как блясъкът на славата е способен да поквари и най-чистия ангел. Сигурен съм, че на читателите ще им е интересен пътят на Антъни Джошуа, как влиза в бокса и всички препятствия, през които преминава.

Медиите обръщат специално внимание на неговите тренировки, явно Джошуа държи да привлича внимането на публиката. И този пиар ли е част от играта?

Самата подготовка на състезателите е тяхно лично пространство, тя е начин да се концентрират върху голямата цел − да стъпят подготвени на ринга и да успеят да надвият съперника. Медийният шум около тези спортисти е нещо, което всеки промоутър иска да има, защото когато се вдига шум около единия или двамата боксьори, толкова по-голям интерес предизвиква въпросното събитие. Антъни Джошуа е наясно, че колкото повече е даван по телевизията и присъства в различни сайтове, толкова повече хората ще го опознаят, феновете ще си купят от скъпите билети, защото нека не забравяме, че мачът е на стадион с капацитет 75000 души и мнозина ще платят 15 или 20 паунда във Великобритания, и още една солидна сума в САЩ, за да могат да го гледат. Толкова струва платеното време там, в България е значително по-евтино.

Вярно ли е всъщност, че боксьорите играят за фиксирана сума и изходът от двубоя няма голямо значение?

anthony-joshuaИзходът от двубоя има значение, тъй като победеният в следващия си мач ще получи по-малък хонорар от този, който ще вземе сега. Освен фиксираните хонорари по договор, се гледа в перспектива. Както в развитието на един професионалист − ако човек се справя добре с работата си, след време заплатата му се вдига, ако губи в конкуренцията на хора, които се съревновават с него, съответно може да бъде уволнен или заплатата му да бъде намалена. Това е съвсем нормален процес. Световният шампион остава в историята като име, като постижение. Освен всичко друго носи и много пари. Световният шампион може да си позволи да направи после още няколко мача, с които най-малкото ще получи същия хонорар, който е взел на последния си мач или да кажем, около тази сума. А нищо чудно парите да се вдигнат още по-нагоре. Това е нещото, за което тези момчета си дават здравето, жертват се, лишават се от много неща. Защото ние гледаме един мач от дванайсет рунда, който може да приключи на дванайсeтата секунда, може да продължи и до края. Но зад този мач стоят месеци труд не само на един човек. Това са треньори, кондиционни специалисти, физиотерапевти, мениджъри, промоутъри, целият екип около Джошуа се състои от десетки хора, само за да гледаме ние един качествен мач.

Разговора води: Людмила Еленкова

Прочетете още

221506_b

Книга със скоростта на Ферари

Историята на създателя на легендарния автомобил Брок Йейтс ни поднася биография на известния автомобилист и …