Начало / Свят / Роберт Менасе спечели Германската книжна награда за 2017

Роберт Менасе спечели Германската книжна награда за 2017

40879412_303В старта на тазгодишното издание на най-големия форум за литература и търговия на книги в света – Франкфуртския панаир на книгата, бе обявен и тазгодишният носител на Германската книжна награда за 2017 година. Високото отличие бе присъдено на австрийския писател Роберт Менасе заради романа му „Die Hauptstadt“ („Столицата“).

Действието в него се развива в европейската столица Брюксел, където авторът живее цели четири години за проучвания. В белгийската столица той пише и нов критичен труд, в който, след „Залезът на Европа“, отново разкъсва европейската бюрокрация и недостатъците на системата. „Die Hauptstadt“ е едновременно сатира, анализ и криминална история, а също и политически коментар за важността на обединена Европа пред националния егоизъм.

„Die Hauptstadt“ бе избрана пред други пет книги финалисти за престижната награда. Интересно е, че основната тема в повечето от номинираните романи акцентират върху концепцията, че бъдещето на обединена Европа е поставено под съмнение.

За отличието си Менасе получи 25 000 евро. Всички финалисти пък прибраха по 2500 евро.

Наградата на германските книгоразпространители и издатели е учредена през 2005 г. с амбицията да е немскоезичният еквивалент на „Букър“ в Англия и „Гонкур“ във Франция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

CjsYkBYWsAAtmiU

Писателка от турски произход спечели най-важната немска награда

Стила си изгражда върху несъвършеното познание на езика Емине Севги Оздамар, която спечели тазгодишния приз …