Начало / Интервюта / Нелсън Демил: Всеки, който ме познава, знае, че съм талантлив писател с красива млада съпруга

Нелсън Демил: Всеки, който ме познава, знае, че съм талантлив писател с красива млада съпруга

nelson-demille„Кубинската афера”, двайсeтият роман на Нелсън Демил, бързо става световен бестселър. Веднага след като излиза, заема първо място в „ЮЕсЕй Тудей”. Това е второто заглавие от автора, което оглавява класацията. В него Демил представя на читателите си нов герой – Даниел Маккормик, ветеран от войната в Афганистан, който се връща у дома и се опитва да се адаптира към нормалното ежедневие.

Представяме ви интервю на Аиша К. Стагърс с обичания и у нас писател Нелсън Демил по повод новия му роман:

209295_b„Кубинската афера” обхваща период в световната история, когато отношенията между САЩ и Куба започват да се затоплят. Щатите намаляват рестрикциите си към Куба и отварят вратите си за туризъм от там. Защо избра именно този период?

Винаги съм имал интерес към Куба. Като малък имахме съседи кубински бежанци, които бяха изгубили всичко, когато забегнали от Режима. А като войник във Виетнам имах командири, които бяха арестувани по време на Операцията в Залива на прасетата. Винаги съм носил тези неща в себе си. Няколко месеца след като започнах да пиша книгата, посетих Куба, тогава историята наистина оживя за мен.

Беше интересно да се срещнем с героинята Сара Ортега – кубинска американка в Йейл. Опишете ни персонажа ѝ и как измислихте историята ѝ.

Сара Ортега е трето поколение кубинска американка на образователна обиколка в Куба. Образът ѝ е базиран на кубинските американски граждани, които познавах. Бащата на дядо ѝ бил директор на американска банка в Куба и е много анти-Кастро настроен. През 1959 г. е знаел, че революцията ще бъде успешна, затова избягал в САЩ. Много от хората трето поколение след този период не са толкова отрицателно настроени към режима на Кастро, колкото предците си, защото не са го преживели лично. Това важи и за героинята ми Сара. Тя не проявява такъв интерес към историята и затова се справя много лесно, докато е в Куба.

Чувам, че понякога се портретирате в книгите си. Аз също го правя в някои от нещата, които пиша, както и много други автори. Алфред Хичкок пък се представя във филмите си. Как описахте сам себе си в тази книга?

Ричард Невил е талантлив писател с млада съпруга – всеки, който ме познава, знае, че аз съм това, талантлив писател с красива млада съпруга. Има сцена в книгата, в която главните герои стоят в бара на един хотел, това също представя мен и приятелите ми. Направих същото нещо в друга моя книгата – „На Север”.

„Кубинската афера” току-що излезе, а знам, че писателите винаги пишат. Затова трябва да попитам, какво следва?

Когато се получи бестселър, винаги е много трудно да започнеш наново. Опитваш се да направиш новата книга по-голяма от предишната. Можеш да напишеш продължение или да измислиш нещо напълно различно. Ако заложиш на продължение, не трябва да съставяш нова история, а само да доразвиеш сюжета. Най-вероятно ще напиша продължение, защото читателите виждат, че историята е недовършена. Има още за разкаване. Разчитам на това.

Превод Кристина Цонева, Източник „Бук трип” (Book Trip)

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …