Начало / Любопитно / Книгата на Мормоните поставя нов рекорд за най-скъпо продаден ръкопис

Книгата на Мормоните поставя нов рекорд за най-скъпо продаден ръкопис

ил.1.църква на мормониОткритата книга на Църквата на Исус Христос е върната на последователите на Джоузеф Смит срещу сумата от 35 млн. долара.

Документът е ръчно написан екземпляр от първоначалния ръкопис на Джоузеф Смит. Обществото на Христос обяви продажбата, като заяви, че цената е най-високота, плащана някога за ръкопис. Тя изпреварва покупката на Бил Гейтс на сборника със записки на Леонардо да Винчи през 1994 г., на стойност 30.8 млн. долара.

„Доколкото ми е известно, това е рекордът за продажба на ръкопис”, казва Марк Джеймс от антикварната книжарница „Бърнард Куорич”. „Но очевидно нещо, което е струвало 31 млн. през 1994 г., би струвало много повече днес”.

Според разпространителя на редки книги и автор Рик Гекоски това е забележително висока цена, но с желание от купувача и продавача би могло да се получи. Със сигурност има предмети в тази област, които биха стрували повече. Например Кумранските ръкописи, един от четирите броя на оригиналната Магна карта, а може би и ръкописът на „Хамлет”?

ил.2.книгата на моронитеСпоред вярванията на Мормоните, през 1827 г. Смит окрива златни плочи с древни египетски надписи. Той ги превежда с Божията помощ и така те, заедно с Библията, залягат в основата на учението на светиите. Смит дава превода за печат през 1830 г. Смята се, че той е в основата на първата Книга на Мормоните.

Намереното издание е запазено като е предавано от ръце на ръце. След отпечатването на екземпляр от него, то е предадено на член на ранната Мормонска църква, Дейвид Уитмър, който го завещава на внука си, който от своя страна го продава на Йезуитския орден. В него се е намирало до днес.

„Книгата на Мормоните е смятана за свещена, точно като Библията. Този ръкопис на печатаря на първото издание е най-ранният оцелял вариант на Книгата на Мормоните. Той съдържа 72% от текста на тази свещена книга и допълва останалите 28%, оцелели от ранен екземпляр, пазен в Илинойс”, казва историкът Стивън Сноу.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Прочетете още

01

Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Вечната книга описва и нашата дилема Старият завет съдържа и пророчеството на Исаия. Смята се, …