Начало / Любопитно / Книгата на Мормоните поставя нов рекорд за най-скъпо продаден ръкопис

Книгата на Мормоните поставя нов рекорд за най-скъпо продаден ръкопис

ил.1.църква на мормониОткритата книга на Църквата на Исус Христос е върната на последователите на Джоузеф Смит срещу сумата от 35 млн. долара.

Документът е ръчно написан екземпляр от първоначалния ръкопис на Джоузеф Смит. Обществото на Христос обяви продажбата, като заяви, че цената е най-високота, плащана някога за ръкопис. Тя изпреварва покупката на Бил Гейтс на сборника със записки на Леонардо да Винчи през 1994 г., на стойност 30.8 млн. долара.

„Доколкото ми е известно, това е рекордът за продажба на ръкопис”, казва Марк Джеймс от антикварната книжарница „Бърнард Куорич”. „Но очевидно нещо, което е струвало 31 млн. през 1994 г., би струвало много повече днес”.

Според разпространителя на редки книги и автор Рик Гекоски това е забележително висока цена, но с желание от купувача и продавача би могло да се получи. Със сигурност има предмети в тази област, които биха стрували повече. Например Кумранските ръкописи, един от четирите броя на оригиналната Магна карта, а може би и ръкописът на „Хамлет”?

ил.2.книгата на моронитеСпоред вярванията на Мормоните, през 1827 г. Смит окрива златни плочи с древни египетски надписи. Той ги превежда с Божията помощ и така те, заедно с Библията, залягат в основата на учението на светиите. Смит дава превода за печат през 1830 г. Смята се, че той е в основата на първата Книга на Мормоните.

Намереното издание е запазено като е предавано от ръце на ръце. След отпечатването на екземпляр от него, то е предадено на член на ранната Мормонска църква, Дейвид Уитмър, който го завещава на внука си, който от своя страна го продава на Йезуитския орден. В него се е намирало до днес.

„Книгата на Мормоните е смятана за свещена, точно като Библията. Този ръкопис на печатаря на първото издание е най-ранният оцелял вариант на Книгата на Мормоните. Той съдържа 72% от текста на тази свещена книга и допълва останалите 28%, оцелели от ранен екземпляр, пазен в Илинойс”, казва историкът Стивън Сноу.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Прочетете още

Conceptual Books

Цензурата вече набелязва книги, които представят неконвенционална гледна точка

От както хората имат печатни книги, има и цензура, твърди сп. „Тайм“. И винаги е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *