Начало / Любопитно / Любимите книги на 12 големи писатели

Любимите книги на 12 големи писатели

ил.0.главна илюстрацияКлючът към това да си добър писател е да не спираш да четеш. И това не важи само докато издадат книгата ти. Представяме ви любимите четива на 12 известни автори. Кой знае, някое от тях може да стане вашата нова любима книга.

ил.1.айн рандАйн Ранд

„Най-доброто нещо, което някога съм чела, любимата ми книга от цялата световна литература (и това включва всички класици) е повестта „Calumet K” от Меруин Уебминстър” пише Ранд през 1945 г. Книгата е хит по това време.

ил.2.хемингуейЪрнест Хемингуей

Татко Хемингуей веднъж казва: „Няма по-верен приятел от книгата”. През 1935 г. в интервю за „Ескуайър” той посочва най-верните си приятели, за които казва, че „предпочита да можеше да ги прочете отново за първи път, отколкото да има сигурен доход от милион долара годишно”. Сред тях са: „Ана Каренина”, „Брулени хълмове”, „Мадам Бовари”, „Война и мир”, „Братя Карамазови”, „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „Кралица Марго” и още няколко други.

ил.3.джоан дидиънДжоан Дидиън

В интервю за „Париж Ревю” Дидиън нарича „Победа” на Джоузеф Конрад „може би най-любимата ми книга в целия свят… никога не съм започвала роман… без да прочета за пореден път „Победа”. Книгата отваря нови врати към романите, прави ги стойностни”.

ил.4.рей бредбъриРей Бредбъри

В интервю за „Барнс и Нобъл” през 2003 г., 83-годишният Бредбъри говори за любимите си четива, които се оказват неочаквани. Сред тях са Събраните есета на Джордж Бърнард Шоу, които според Рей „съдържат цялото човешко знание за последните 100 години, а може и повече”. Той определя Шоу като най-великия поет и писател за последните 40 години.

ил.5.джордж мартинДжордж Р. Р. Мартин

Най-вероятно не би ви учудило, че фентъзи авторът Джордж Р. Р. Мартин посочва за книга, на която най-много възхищава, „Властелинът на пръстените” от Дж. Р. Р. Толкин.

ил.6.джилиън флин

 

 

Джилиан Флин

На въпроса коя е любимата ѝ книга, авторката на „Не казвай сбогом” Джилиан Флин отговаря кои са книгите, които я успокояват, когато е в лошо настроение и нищо не ѝ се чете. Едната е „Десет малки негърчета” на Агата Кристи, а другата – „Песента на екзекутора” на Норман Мейлър.

ил.7.набоковВладимир Набоков

В интервю за френска телевизия през 50-те, авторът на „Лолита” споделя списък със заглавия, които смята за „велика литература”. Сред тях са: „Одисей” на Джеймс Джойс, „Метаморфозата” на Кафка, „Петербург” на Андрей Бели и първата половина от „По следите на изгубеното време” от Марсел Пруст.

ил.8.джейн остинДжейн Остин

Авторката на класиките „Гордост и предразсъдъци” и „Ема” е ненаситен читател. Сред любимите ѝ четива са: „Корсар” на Джордж Байрон и „Потайностите на Удолфо” от Ан Радклиф.

ил.9.марк твен

 

Марк Твен

През 1887 г. в отговор на писмо Твен описва любимите си заглавия. Сред тях са „Смъртта на Артур” и „Арабски нощи” от Томас Малори.

ил.10.мег уолицер

 

 

Мег Уолицър

Авторката на „Белжар” харесва „Old Filth” на Джейн Гардам. Определя книгата като увлекателна, дръзка и остроумна. Уолицър казва, че не е чела нищо друго като това произведение.

ил.11.ерик ларсън

 

Ерик Уарсън

Авторът на „Дяволът в Белия град” определя „Алена жътва” от Дашиъл Хамет за „любимата си книга на всички времена”. „Обичам тази книга. Всичко в нея. Сюжета, героите, диалозите. Най-добрият монолог в литературата се случва в края на книгата”.

ил.12.фицджералдФрансис Скот Фицджералд

През 1936 г., четири години преди смъртта си, Фицджералд живее в странноприемница в Северна Каролина. След като заплашва да се самоубие с пистолет, от странноприемницата настояват медицинска сестра да го наблюдава. Така, докато Дороти Ричардсън се грижи за него, авторът на „Нежна е нощта” ѝ поверява списък с 22 заглавия, които той препоръчва да бъдат прочетени. Сред тях са: „Сестра Кери” от Теодор Драйзер и „Животът на Исус” от Ернест Ренан.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Ментал флос”

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1adde0d19e

Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Името на победителя ще знаем след броени часове Литературните експерти прогнозират, че тази година Шведската …

Един коментар

  1. Да не спираш да четеш не е само ключът към това да си добър писател, но и към това да си по-добър човек, да имаш изтънчен и красив изказ, мисълта ти да тече гладко. Освен всичко друго, книгите обогатяват общата култура, правят те по-осъзнат, допринасят за това човек да взима по-правилни решения. За мен дори помагат и на физическото здраве – в ситуации на стрес четенето успокоява, отвлича мислите в други измерения и помага за преживяване на тези неприятни моменти.
    Аз не мога да си представя живот без книги!