Начало / "Четящият човек" / 10 важни причини децата да четат комикси

10 важни причини децата да четат комикси

Интересът към рисуваните книги расте и у нас

Innahafrika

Технологичните времена ни изправиха пред нови проблеми – един от тях е този, че децата достигат все по-трудно до книгите. И това е разбираемо, като се има предвид, че животът им, пък и забавленията, вече са просто онлайн. Сериали, компютърни игри и платформи за споделяне са иззели почти изцяло функцията на книгата. Точно заради новото време търсим нови начини – или пък позабравени, за да върнем книгата в ръцете на едно дете. И един успешните пътища това да се случи, както се оказва, е комиксът!

Може да се каже, че корените на комикса са още в прадалечни времена – какво друго, ако не комикси, са рисунките из пещерите, които днес ни изумяват. Украсата на преписваните старателно през Средновековието книги може да се уподоби пак на комикс. Ренесансовите учебници по фехтуване например също са разчитали на картинки, които показват на играчите какво да правят. А в наше време комиксите са синоним на забавление, изкуство и образование.

Ето десет причини защо комиксите са полезни за малкия човек и как могат да ги използват родителите, за да събудят в детето любов към четенето

382983886_692707029570757_4365083488135247749_n

  1. Комиксът е като филм, само че на хартия – много от големите хитове са създадени именно по комикси, които може да потърсим още преди да идем на кино.
  2. Чете се бързо – това създава у детето приятно чувство, че през ръцете му е минала цяла книга, като постепенно се изграждат добри навици за четене малчуганът е готов да премине към по-сложни текстове.
  3. Темите винаги са интересни и добре познати – това е правило за комиксите, които улавят във фокуса си всичко, от което се интересува детето, а то започва да асоциира книгата с приятно изживяване.
  4. Развива се фантазията – детето сглобява историята в своята глава, като непрекъснато си представя действието, при това комиксът му носи изцяло удоволствие.
  5. Образователна полза – комиксите често се използват както в уроците по рисуване, така и при ученето на чужди езици например.
  6. Комиксите са полезни и за речниковия запас – наглед се използват малко думи, но всички междуметия, графични елементи и скрити образи карат малкия човек да намери съответствието им именно в думи.
  7. Творческият потенциал се развива – комиксът е като произведение на изкуството повече от много други книги и това събужда в детето да се изразява например чрез рисуване.
  8. Повишават и интелигентността – процесът е такъв, че детето гледа историята в картинки критично, търси скрито послание, а по този начин се учи да размишлява и изгражда своите критерии за живота.
  9. Правят децата по-добри – по правило във всеки комикс има герой, който е морално чист или отдаден на другите, което го превръща в добрия пример за израстващия човек.
  10. Създават навици за четене – именно това е един от най-важните ефекти от комиксите, тъй като те събуждат по един естествен начин интерес у детето, разгърнало за първи път книга.
А накрая – да се посмеем:
Toto

Новите любими комикси на децата

Текст: Краси Проданов
Снимки и илюстрации: „Хеликон“Helikon Publishing и @Innahafrika

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …