Начало / Любопитно / 9 странни навика на известни писатели, които могат да ви спасят, когато блокирате

9 странни навика на известни писатели, които могат да ви спасят, когато блокирате

Всеки писател търси неизчерпаемия източник на вдъхновение, както и различни начини да се справи с блокажа, когато изпадне в такъв. Това не се случва само на новаците, а често и на иконите в литературата. Затова повечето големи автори имат свои странни ритуали, с които прогонват липсата на вдъхновение.

ил.1.марк твен1. Писане в легнало положение
При някои автори, изглежда, лежането презарежда креативността и концентрацията. Намира вдъхновение и правилните думи, с които да го изразят в удобството на собственото си легло. Сред успешните писатели, които го, прилагат са: Марк Твен, Джордж Оруел, Уди Алън, Марсел Пруст. Например американският писател и сценарист Труман Капоти твърди, че е „изцяло хоризонтален автор”, тъй като не можел нито да пише, нито да мисли, освен ако не е в легнало положение.

ил.2.хемингуей2. Изправено положение
Обратното на точка 1, писането в изправено положение също не е чуждо на големите автори. Привържениците му са: Ърнест Хемингуей, Чарлз Дикенс, Вирджиния Улф, Луис Карол и Филип Рот. Тези велики умове пишели ръкописите си прави пред високо бюро. Тази техника е и доста полезна за доброто здраве.

ил.3.набоков3. Отбелязване с лепящи листчета
Владимир Набоков, авторът на „Лолита”, „Блед огън”, „Ада или страст” е известен с това, че „композира” произведенията си на отделни листчета, които после сглобява в общ текст. Този странен метод му помага да пише сцените непоследователно и после да разбърква и подрежда картите, както му хрумне.
Набоков държал празни листчета под възглавницата си, за да може да запише веднага идея, ако тя му хрумне, докато е в леглото.

200px-Nadar_-_Alexander_Dumas_père_(1802-1870)_-_Google_Art_Project_24. С използване на цветова система
Френският писател Александър Дюма-баща пише исторически приключенски романи като „Тримата мускетари” и „Граф Монте Кристо”, като използва цветова система. Десетилетия наред Дюма си служи с различни цветове, за да отбелязва текстовете си. И е много прецизен в избора си. Използва син цвят за романите си, розов за нехудожествените текстове, сред които и статии, и жълт за поезия. Защо пък не?!

ил.5.дан браун5. Висене надолу с главата
Висенето надолу с главата е лекът срещу загуба на вдъхновение, смята хитовият автор Дан Браун. Според него, тази „терапия” му помага да си почине и да се концентрира. Колкото по-дълго стои така, толкова по-мотивиран е за писане.

ил.6.франсин6. С лице към стената
Франсин Проуз смята, че да пишеш с лице към стената е най-точната метафора за това да си писател. Когато работи на чуждо място, методът ѝ за справяне с разсейването е да обърне бюрото си към стената и да гледа само към нея. Казва, че тази гледка ѝ помага да стои и да пише в продължение на много часове.

Aaron-Sorkin-Headshot7. Разиграване на диалози
Талантливият сценарист на „Социалната мрежа” Аарон Соркин признава, че веднъж си счупил носа, докато пишел. Как се е случило? Е, той има навика да разиграва диалозите от произведенията си пред огледалото и това довело до неочаквания инцидент.

ил.8.виктор югп8. Писане без дрехи
За да завършите текста си преди крайния срок, обмислете метода на Виктор Юго – писане без дрехи. Юго е известен с това, че когато имал да гони срокове и изоставал с писането си, се събличал и инструктирал иконома си да скрие всичките му дрехи, така че да не може да излезе от къщата гол. Дори в най-студените дни той само се увивал в одеяло и продължавал с работата.

ил.9.балзак9. Пиене на огромно количество кафе
Оноре дьо Балзак поддържал вдъхновението си за писане, като пиел по 50 чаши кафе дневно. Да, точно толкова кафе изпивал всеки ден, в който пишел творбите. Според някои източници, Балзак почти не е спал, докато пишел „Човешка комедия”. Друг писател, който се поддържал с кафе, е Волтер. Той стигал до 40 чаши на ден.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Лайфхак”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …