Начало / Критика / „Източна философия“ на Кевин Бърнс – наръчник за теолози, философи, антрополози и етнолози

„Източна философия“ на Кевин Бърнс – наръчник за теолози, философи, антрополози и етнолози

Виктория Алберт – „Хеликон-Витоша“

Втората седмица на септември 2017 изненада читателите с едно приятно и неочаквано откритие, което, смело мога да твърдя, влиза в употреба както на тези, които се увличат по източните философии и религии, така и на специалистите в областта на хуманитарните науки.

IMG-20170913-WA0004„Източна философия“ на Кевин Бърнс предлага задълбочени изследвания на най-популярните източни философии, като не обърква читателя с излишества, а преводът на Капка Герганова прави възможно участието на книгата в бъдещи по-сериозни трудове на студенти и специалисти. Авторът предлага детайлно, но достъпно проследяване в исторически, културен и етноложки план на големите мислители и мъдреци на Изтока от древността до наши дни. Книгата е разделени на три части. Първата анализира основните духовни учения в Индия, втората е посветена на Близкия изток (зороастризма и исляма), а третата – Далечния изток (Китай, Корея и Япония). Всяка част включва хронологично времето от създаването на определено направление в даденото учение, както и сведения за живота и евентуалната лична история на мислителите, които са дали тласък, посредством собствените си разбирания за най-задаваните въпроси от човечеството: защо сме тук, каква е целта на живота, какво представлява човека, къде е мястото на човека в природата и как да използваме енергийния потенциал, даден ни по право от раждането.

Пътешествието във времето на източните мъдреци е допълнено със снимки, които онагледяват представите за религиозна философия и ни допускат по-близо до един далечен свят, както и речник на религиозните понятия, с който по-лесно да си обясним какво е „будизъм“, „упанишади“, „дзен“ и т.н.

 „Източна философия“ е ново попълнение от поредицата „Източна библиотека“ на ИК „Прозорец“, а корицата впечатлява с подходящия си дизайн. Изданието е за всеки, който има желание да обогати общата си култура, да проучи по-подробно как са поставени основите на най-завладяващите източни учения, привлекли милиарди последователи по света, и как се прилагат в днешно време, а също и за тези, които искат да попълнят липсващо звено в личната си библиотека.

Прочетете още

Tomb-of-Sand

Всяка жена е неразказана история за новия носител на „Букър”

Индийска писателка спечели за първи път Гитанджали Шри заслужи приза с романа си Tomb of …