Начало / Любопитно / Разкрита ли е тайната на една мистериозна книга на 600 г.?

Разкрита ли е тайната на една мистериозна книга на 600 г.?

ил.1.страница-от-ръкописаОт откриването му през 1912 г. учени по цял свят се опитват да разгадаят ръкописа на Войнич, наречен в чест на откривателя си търговецът Уилфрид Войнич. За книгата е известно, че е написана през XV в. от неизвестен автор на неизвестен език с неизвестна азбука.
Въпреки многобройните опити на професионални и аматьорски криптографи, включително някои от най-добрите и известни американски и британски криптоаналитици от Втората световна война, до днес никой не е успял да декодира която и да е част от текста.
Съвсем наскоро обаче експерт обявява, че е успял да достигне до някакъв напредък при разчитането на тайнствената книга, съобщава vesti.bg. (Лира.бг също е публикувал материали по темата: lira.bg/archives/80726 и lira.bg/archives/137970)
Експерт по средновековни ръкописи твърди, че книгата е всъщност здравен наръчник за жени, които искат да лекуват гинекологични проблеми.
Британският учен Никълъс Гибс достига до това заключение, след като открива, че текстът е написан с латински лигатури (похват при изписването на букви, при който две или повече графеми се сливат в един символ).
ил.3.страница-от-ръкописаГибс описва своето откритие в доклад за „Times Literary Supplement“. В текста си той обяснява, че докато е изучавал средновековен латински е научил, че за да спестяват време в миналото, хората са измислили медицински лигатури, които са играели ролята на съкратени думи, а не отделни букви.
Експертът отбелязва, че индивидуалните лигатури в ръкописа на Войнич са лесно забележими, но когато се комбинират не означават нищо на никой език, затова най-вероятно отделно те са думи.
Друг аргумент, подкрепящ твърдението му е, че в книгата има много рисунки на растения, за които се смята, че са билки, макар и да не могат да бъдат оприличени с които и да е известни на човека днес.
Присъстват и типичните средновековни ритуали за къпане.
През Средновековието за различни болести на жените се е препоръчвало да си направят вана с билки. Това навежда Гибс на мисълта, че текстовете са свързани със здравето, а книгата е най-вероятно здравен наръчник.
Макар и да звучи вероятна, хипотезата на Гибс тепърва ще бъде разглеждана, за да може да бъде приета или отхвърлена.
Ако Гибс се окаже прав, той със сигурност ще остане в историята със своето прозрение.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!