Начало / Класации / Други / 16-те най-добри трилъра през последните 100 години

16-те най-добри трилъра през последните 100 години

Перфектният трилър е трудно нещо – сложен микс от скорост на изложението и планиране на действието, което да държи читателя в напрежение през цялото време. Трилърът е един от най-разпространените литературни жанрове в момента. Сюжетите варират от заплетени случаи на шпионаж до свръхестествени събития, от заседателни зали до обитавани от духове къщи, от катаклизми и блудства до жестоки убийства. Тази класация с най-добрите трилъри през последния век е представена от екипа на signature-reads, които от години поддържат сайт с актуална информация за книги, начетени хора са и може да се доверим на техния авторитет.

163913_b1.  „Свърталище на духове“ от Шърли Джаксън – Авторката може би е по-известна с „Лотарията“, която остави значима следа в американския къс разказ. Нейният роман „Свърталище на духове“ е сякаш връхната точка на готическия роман – по-конкретно в сферата на обитаваните от духове домове – през 20-ото столетие.

187537_b2.  „Малтийският сокол“ от Дашиъл Хамет – Дашиъл Хамет е майстор на детективския роман. Неговите творби са заплетени, завладяващи и безмилостно мрачни. В „Малтийският сокол“ участват Сам Спейд – Най-умореният от света отегчен частен детектив, някои сенчести герои и, разбира се, жена, толкова коварна, колкото и красива.

151040_b3.  „Алиби“ от Агата Кристи – Романът, който се превърна в бестселър и един от любимите на самата авторка. В публикувания през 1926 криминален роман става дума за вече пенсионирания Еркюл Поаро, който разследва странен случай на убийство. Книгата е оставила трайна следа в жанра и е основополжник на много от съвременните криминални романи.

65068_b4.  „Време да убиваш“ от Джон Гришам – Ако търсите предизвикателен съдебен трилър, Джон Гришам е авторът, който ще ви го предостави. Гришам е несравним разказвач, който познава добре ситуацията в съдебната зала. Завършил е право и е практикувал професията в продължение на 10 години. „Време да убиваш“ е сред най-добрите му трилъри, в който се разказва за афроамериканец, търсещ справедливост заради убийството на дъщеря му.

5.  „Психо“ от Робърт Блох – Въпреки много успешния филм по тази книга, тя също не е за изпускане. Трилърът се върти около срещата между секретарката Мериън Крейн, която се крие в един мотел, след като открадва пари от своя работодател, и собственика на мотела Норман Бейтс, както и последвалите взаимоотношения. След това започват загадъчни убийства, които държат читателя в постоянно напрежение.

5491516_b6.  „Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин – Един почти перфектен трилър. Гениално замислен сюжет за това как един устойчив брак може да се разпадне. Историята на Флин принуждава читателя да се замисли за вярата, мотивацията и връзките с хората, които обичаме.

7. 66279_b„Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис – Авторът е създал един от незабравимите злодеи на 20 век в лицето на Ханибал Лектър.

8.  „Нещо чака сред дърветата“ от Тана Френч – Тя бързо се отличи със своя стил, в който преобладава мрачната атмосфера. Главният герой в трилъра, детектив Роб Райън, разследва убийство, което много прилича на събитие, което сам е преживял. Това е роман, който няма да ви се стори скучен и за секунда.

130622_b9.  „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи – Невъзможно е Агата Кристи да не присъства повече от веднъж в една такава класация. Може би върховният ù шедьовър е криминалният роман „Десет малки негърчета“, в който става дума за група от хора на един остров, където стават мистериозни убийства и никой не знае кой е виновникът.

152719_b10. „Милениум“ от Стиг Ларшон – Скандинавското крими нито започва, нито свършва със Стиг Ларшон, но може да се каже, че той е авторът, който популяризира този жанр. Ако по някаква причина сте го пропуснали, сега е моментът да наваксате и да се впуснете в поредицата с главни герои Микаел Бломквист и Лизбет Саландър.

11.  „На лов за „Червения октомври“ от Том Кланси – Той е мозъкът зад „изобретяването“ на изключително подробни и лесно четими шпионски трилъри. Това е романът, който даде старт на неговата успешна кариера. Носят се слухове, че фактологическата страна на книгата е много издържана и е привлякла вниманието на Белия дом и Пентагона.

12. „Сияние“ от Стивън Кинг – Несъмнено един от най-харесваните автори от своето поколение. Освен зашеметяващата му продуктивност, той отдавна има пръст в това, което читателите на ужаси обичат. Историята на Джак Торънс, който пристига в изолиран в планината хотел заедно със семейството си и последвалите събития ще ви накарат да сънувате кошмари.

13. 194874_b„Ребека“ от Дафни Дю Морие – Ако става дума за психологически трилър, като „Ребека“ няма втори. Романът е екранизиран и носи на Хичкок „Оскар“. Млада жена се омъжва за собственик на имение. Пристигайки там, тя разбира колко трудно му е било да преодолее спомена за първата си съпруга. Научава, че жената, на име Ребека, се е удавила при инцидент с лодка в морето недалеч от това място, но споменът за нея продължава да оказва силно въздействие върху имението.

2997750_b14. „Снежния човек“ от Ю Несбьо – Скандинавският трилър е жанр, който е известен със своята мрачна обстановка, напрегнати отношения между главните действащи лица и полицейски разследвания. Ю Несбьо е от най-четените криминални автори, а неговият забележителен главен герой, инспектор Хари Хуле, се впуска в един от най-заплетените си случаи досега.

15. „Шпионинът, който дойде от студа“ от Джон Льо Каре – Авторът е безспорно най-голямото и влиятелно име в шпионските трилъри по времето на Студената война. С неговата визитка на някогашен работник в МИ-5 и МИ-6, трилърите му бягат от стереотипните шпионски романи. От него ще научите много неща на дълбоко професионално ниво.

16. „Реката на тайните“ от Денис Лихейн – Трилърите на Денис Лихейн се отличават от характерните детективски романи. Те са емоционално комплексни и много често брутални в изобразяването на безмилостния свят, в който живеем. В „Реката на тайните“ се разказва за трима приятели от детинство, завинаги белязани от една трагедия.

Превод на Димитър Димитров -„Хеликон-Витоша“

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …