На фокус
Начало / Свят / Папата разкрива съкровените си мисли в нова книга

Папата разкрива съкровените си мисли в нова книга

991-ratio-papa-franciskОтношенията с жените, комунизмът, психоанализата − това са част от темите, които папа Франциск засяга в книга с интервюта, която ще се появи в началото на септември. Откъси от нея вече са публикувани в броя на списание „Фигаро“, който излиза на 1 септември, предаде Франс прес.
Книгата е озаглавена „Политика и общество“ и е плод на диалог между папата и френския изследовател Доминик Волтон. В нея Светият отец повтаря посланията, отправени вече от него през последните години по някои деликатни теми, дискутирани в обществото и в Римокатолическата църква, по-специално приема на мигранти, светското общество, свещениците педофили, хомосексуалните бракове, връзките на християнството с исляма или причастието за разведените.
Необичайното обаче е, че папата споделя и неща, свързани с хората, които са били от значение в живота му, по-специално за жените в живота му. „Лично аз съм благодарен на Бог, че съм познавал истински жени в живота си“, споделя Франциск. В книгата папата изразява признателността си към двете си баби и своята майка, които са се справяли с проблеми, нижещи се един след друг, в това число и физически страдания. В книгата той говори и за сестрите си. Франциск засяга темата и за приятелките през юношеските си години и казва, че това, че винаги е поддържал отношения с жени, го е обогатило. Той споделя, че е научил, че жените виждат нещата по различен начин от мъжете и че е важно да се изслушват и мъжете, и жените.
Франциск признава, че е бил много повлиян от комунистическата активистка Естер Балестрино де Кареага, убита по време на диктатурата в Аржентина (1976-1983 г.). Тя е помогнала за основаването на движението на майките на безследно изчезнали деца по време на диктатурата в Аржентина.
В книгата папата изтъква „комунистическата“ страна на християните. Той споделя и че е ходил при психоаналитичка еврейка, когато е бил на 42 години, в момент от живота си, когато е имал нужда от това. Папата я посещавал шест месеца, за да си изясни някои неща, и тя му помогнала много.

Материалът е взет от dariknews.bg

Прочетете още

THE-NAME-OF-GOD-IS-MERCY-cover-1

Празникът е времето да прегърнем грешника

Красимир ПРОДАНОВ, радио Хеликон На католическия Великден разтваряме книгата на папа Франциск „Божието име е …