Начало / Критика / Празникът е времето да прегърнем грешника

Празникът е времето да прегърнем грешника

Красимир ПРОДАНОВ, радио Хеликон

На католическия Великден разтваряме книгата на папа Франциск „Божието име е Милосърдие”.

Цели пет седмици делят тази година единия от другия Великден

Това е и най-голямата възможна разлика между католическия и православния празник. Сигурно знаете – системата за определяне на Възкресение се основава на два календара. Православната църква използва Юлианския, а католическата – Григорианския.

Папата говори за милосърдието

Точно този Великден е и още по-специален в очите на католиците, защото той е една от специалните дати в Годината на милосърдието, за каквато папата обяви 2016-а. Именно за милосърдието като едно от най-истинните ни качества говори в книгата си. И без да е излязла у нас, я разтваряме, та да чуем със слуха си и да усетим със сърце думите на Светия отец.

„Винаги, когато премина през вратата на някой затвор – казва папа Франциск, – ми идва наум следната мисъл: „Защо те, а не аз? Тяхното падение може да е мое, аз не съм по-добър от този, пред който стоя…”

Гей е обидно – нали са хора…

Да обръща стойностите, с които сме свикнали, се превърна в една от основните характеристики на Франциск. За кратко време той показа, че понякога преценката ни е твърде емоционална и субективна. Твърде закостеняла. „Когато някой е гей – казва папата, – но заедно с това търси Бога и има добра воля, кой съм аз, че да го съдя?” Добавя в книгата си и тези редове: „Предпочитам израза хомосексуални хора, защото всеки от нас представлява цялостен човек със своето си достойнство и не можеш да го дефинираш само с неговата хомосексуална ориентация.”

Също толкова провокативно папата включи в предвеликденските ритуали и измиване на краката на жени по примера на обмазването с миро на нозете на Спасителя преди 2000 години. За първи път обаче нежния пол получава благословия по този начин…

„Божието име е милосърдието” представлява интервю

Книгата от сто страници е разговорът с папата на един италиански журналист – Андреа Торниели. Де факто представлява квинтесенция на най-съкровените възгледи за живота и вярата на Светия отец.

И още мисли от папата

  • „Божията любов е тук и за тези от нас, които не са предразположени да станат светци.”
  • „Църквата не бива да има за цел да осъжда, нейната роля е да помага да се срещнем с любовта в нас и да усетим Божието милосърдие.”
  • Според папа Франциск, „в живота ни не е важно никога да не паднем, много по-важно е отново да станем.”

Това обаче се случва и с помощта на хората наоколо – приятели, познати, най-близки. Като изправиш някого, го прегърни, така му даваш сили, добавяме и ние към думите на Светия отец. А той казва: „Ако сами със сърцето си осъзнаваме своята собствена слабост, отваряме спирала, която позволява Божията сила да се влее в него.”

И така, най-висшето милосърдие ни прави пак човеци. Способни сами да даряват разбиране, любов, подкрепа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

01

Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Вечната книга описва и нашата дилема Старият завет съдържа и пророчеството на Исаия. Смята се, …