Начало / Любопитно / Ръкопис от стихотворение на Бродски продаден за 850 000 рубли

Ръкопис от стихотворение на Бродски продаден за 850 000 рубли

orig-orig-josif-brodskiМосковската акционна къща „Антиквариум“ съобщава, че на на 1 юли тази година, ръкопис от стихотворението  на Йосиф Бродски „Сумев отгородиться от людей…“ (1966) е бил продаден за 850 хиляди  рубли, което е своебразен рекорд сред продажбите на ценни издания на поета на руския пазар.
Заявената стартова цена  на ръкописа е била 200 хиляди рубли. За сравнение, в същата аукционна къща първото издание  на „Резерватът“ на Сергей Довлатов, с автограф от автора, е продадено за 95 хиляди рубли, машинописен екземпляр на пиесата „Пинокио“ на Хенрих Сапгир, с многобройни авторски поправки, е купен за 82,5 хиляди рубли, а броеве на  ленинградското самиздат списание „Часы“ за 1980 – 1988 година – са разпродадени на цени от 22 до 32 хиляди рубли.
През ноември 2016 година, архивът на Бродски е закупен от Библиотеката на Института на войната, революцията и мира към Станфордския университет. Колекцията от документи, които са принадлежали на Диана Абаева-Майърс – жена на приятеля на Йосиф Бродски – Алън Майърс, съдържа писма, фотографии, чернови, ръкописи, публикувани и непубликувани стихотворения. Тя включва и 70 писма, написани от Бродски, писма от поета Евгений Евтушенко, от шведския преводач и писател Бенгт Янгфелдт, австралийския поет Лес Мърей, 5 автопортрета, пейзаж, натюрморт, стенограма от съда над Бродски за „тунеядство“  през 1964 година.

Материала подготви Цанка Ангелова от Хеликон Бургас.