Начало / Любопитно / Ръкопис от стихотворение на Бродски продаден за 850 000 рубли

Ръкопис от стихотворение на Бродски продаден за 850 000 рубли

orig-orig-josif-brodskiМосковската акционна къща „Антиквариум“ съобщава, че на на 1 юли тази година, ръкопис от стихотворението  на Йосиф Бродски „Сумев отгородиться от людей…“ (1966) е бил продаден за 850 хиляди  рубли, което е своебразен рекорд сред продажбите на ценни издания на поета на руския пазар.
Заявената стартова цена  на ръкописа е била 200 хиляди рубли. За сравнение, в същата аукционна къща първото издание  на „Резерватът“ на Сергей Довлатов, с автограф от автора, е продадено за 95 хиляди рубли, машинописен екземпляр на пиесата „Пинокио“ на Хенрих Сапгир, с многобройни авторски поправки, е купен за 82,5 хиляди рубли, а броеве на  ленинградското самиздат списание „Часы“ за 1980 – 1988 година – са разпродадени на цени от 22 до 32 хиляди рубли.
През ноември 2016 година, архивът на Бродски е закупен от Библиотеката на Института на войната, революцията и мира към Станфордския университет. Колекцията от документи, които са принадлежали на Диана Абаева-Майърс – жена на приятеля на Йосиф Бродски – Алън Майърс, съдържа писма, фотографии, чернови, ръкописи, публикувани и непубликувани стихотворения. Тя включва и 70 писма, написани от Бродски, писма от поета Евгений Евтушенко, от шведския преводач и писател Бенгт Янгфелдт, австралийския поет Лес Мърей, 5 автопортрета, пейзаж, натюрморт, стенограма от съда над Бродски за „тунеядство“  през 1964 година.

Материала подготви Цанка Ангелова от Хеликон Бургас.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!