Начало / Свят / Папата задължи служителите си да прочетат книга

Папата задължи служителите си да прочетат книга

Целта е и образователна, и поучителна
vaticano

Изборът на Светия отец падна върху Non sparlare degli altri, написана от един италиански капуцин, Емилиано Антенучи. „Не одумвай другите”, както може да се преведе заглавието, говори достатъчно добре за себе си. С нея папа Франциск повежда борба срещу сплетните и интригите.

Главата на римокатолическата църква често отбелязва, че „клюките са като терористична атака”. Преди няколко дни служителите му във Ватикана открили в пощенските си кутии тънка книжка джобен формат с молба от Светия отец да ѝ посветят част от времето си.

„Не одумвай другите” размишлява върху склонността на повечето от нас да осъждат чуждите дела. Според италианския монах, написал книгата, го правим най-вече поради липса на достатъчно човещина, поради немарливост към останалите, но също и защото ни липсва себеуважение. Антенучи посочва и още една причина – и тя е, че надценявайки себе си, сме склонни да посочим слабостите на останалите.

Сред начините да преодолеем тази своя склонност пък монахът включва повече отвореност и диалог с другите. Предлага да потърсим позитивните страни на всеки, за когото сме склонни да кажем лоша дума.

Всеки път, когато усетите, че одумвате някого, прехапете леко езика си. Това ще ви накара да спрете. („Не одумвай другите”)

Авторът със своя най-известен читател и почитател - папата
Авторът със своя най-известен читател и почитател – папата

„Не одумвай другите” обяснява и процес, който авторът ѝ нарича „обръщане на сърцето”, т.е. проглеждане за истинното в живота. Може да се случи по няколко начина:

  1. Поглед в огледалото – за осъзнаване кои сме
  2. Поглед към разпятие или икона – за припомняне, че всички грешим
  3. Поглед към някой сиромах – за да се пробуди състраданието ни
  4. Поглед към красотата на природата – за да се отдалечим от дребнавостта
  5. Поглед към вечността – за повече осъзнаване в живота

Най-голяма роля обаче монахът отсъжда на мълчанието, защото според него то наистина е злато. Дава за пример и две изключителни жени. Мария Кюри, единствената жена носителка на две Нобелови награди в различни области, казва: „Занимавайте се повече със собствените си мисли, отколкото с другите.” Съпругата на президента РузвелтЕлеонор, която е в основата на създаването на комисията на ООН за правата на човека, споделя на свой ред: „Големите по дух дискутират за идеи; обикновените по дух говорят за онова, което се е случило; малките по дух обсъждат хората и техните постъпки”.

Научете се на умението да се взирате сами в себе си – така пък звучи посланието на папата към неговите служители. Вместо да е многословен, иска да им го покаже с книга. Нали четенето също облагородява!

По материали от Vatican News: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …