Начало / Свят / Кеймбридж отменя цензурата си за Китай

Кеймбридж отменя цензурата си за Китай

ил.1.университета„Кеймбридж юнивърсити прес” (CUP) отменя цензурата си на над 300 статии в Китай, за която ви съобщихме.
От издателството решиха да се откажат от ограничаване достъпа до определени статии в Китай след протестите на академици от цял свят. Те веднага ще върнат въпросните статии, които спряха по молба от Пекин. Това беше обявено от Университета „Кеймбридж”, собственик на издателството и на научния му журнал.
Академици създават подписка с над 600 подписа срещу първоначалното решение на издателството. Един от подписалите се, професор по китайска литература в „Института по ориенталски езици и цивилизации” в Париж, добави предупреждение срещу съобразяването с желанието на Китай:
„Издателството не трябва да допуска да се променя визията му в китайската версия на научния му журнал или каквито и да било книги и списания, публикувани от него. Ако Китай иска да ограничава свободата на словото в страната, нека го прави, но не позволявайте най-старото издателството в света да се превръща в призрачна пионка в ръцете на държава, която няма да говори за исторически събития като глада от 60-те години, Културната революция или конфликтите на китайската граница”.
Грег Дистелхорст, преподавател в Института по технологии „Масачузетс”, пише няколко критични отворени писма относно реакцията на CUP. Той казва следното: „Възхитен съм, че „Кеймбридж” се вслуша в протестите на всички учени, който застанаха зад свободата на академичното слово. Въпреки това трябва да изчакаме и да разучим новата политика. Ще останат ли текстовете отворени към всички читатели в Китай и навсякъде по света?”.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Прочетете още

dujiangyan-bookstore-designed-by-xliving-is-just-like-a-magical-world-1-5f69db15cf726

Книжарница като космическа станция проектираха в Китай

Заради огледалните стени изглежда безкрайна Шанхайското архитектурно студио x+living представи проекта си за книжарница в …