Начало / Свят / Кеймбридж отменя цензурата си за Китай

Кеймбридж отменя цензурата си за Китай

ил.1.университета„Кеймбридж юнивърсити прес” (CUP) отменя цензурата си на над 300 статии в Китай, за която ви съобщихме.
От издателството решиха да се откажат от ограничаване достъпа до определени статии в Китай след протестите на академици от цял свят. Те веднага ще върнат въпросните статии, които спряха по молба от Пекин. Това беше обявено от Университета „Кеймбридж”, собственик на издателството и на научния му журнал.
Академици създават подписка с над 600 подписа срещу първоначалното решение на издателството. Един от подписалите се, професор по китайска литература в „Института по ориенталски езици и цивилизации” в Париж, добави предупреждение срещу съобразяването с желанието на Китай:
„Издателството не трябва да допуска да се променя визията му в китайската версия на научния му журнал или каквито и да било книги и списания, публикувани от него. Ако Китай иска да ограничава свободата на словото в страната, нека го прави, но не позволявайте най-старото издателството в света да се превръща в призрачна пионка в ръцете на държава, която няма да говори за исторически събития като глада от 60-те години, Културната революция или конфликтите на китайската граница”.
Грег Дистелхорст, преподавател в Института по технологии „Масачузетс”, пише няколко критични отворени писма относно реакцията на CUP. Той казва следното: „Възхитен съм, че „Кеймбридж” се вслуша в протестите на всички учени, който застанаха зад свободата на академичното слово. Въпреки това трябва да изчакаме и да разучим новата политика. Ще останат ли текстовете отворени към всички читатели в Китай и навсякъде по света?”.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

old-dog-1582205_1920

Жълтото куче носи хармония и хубави книги

Интересна година предстои според китайския лунен календар. Самите китайци, пък и други източни народи, вече …