Начало / Любопитно / В Москва ще се „учат” за детски писатели

В Москва ще се „учат” за детски писатели

photo_202690„Ученето” за детски писател трябва да става отделно от това за останалите писатели, и то трябва да се превърне в „задача от държавна важност”. Отделението за детска литература се планира да бъде открито през учебната 2018/2019 година в Московския държавен институт за култура (МГИК). За това разказва в интервю за в. „Литературная газета” завеждащият катедрата по литература в МГИК Андрей Воронцов.
„Отделението ще дипломира студентите, при това не за детски библиотекари и методисти, а за детски писатели с квалификация „литературен работник”. Съответно и занятията в ще се провеждат по подобие на тези в Литературния институт – тоест с творчески семинари по жанрове. Това е задача от държавна важност, като вземем предвид неотслабващото търсене на детски книги. Но у нас няма или почти не съществува професионална подготовка за детски писатели. В това амплоа често се изявяват неуспели постмодернисти, неприемани от кръжците за  „възрастни” и самите те не обичащи децата. А ние ще поканим тези, които ги обичат и имат желание да въплътят своята любов в изкуство”, казва Воронцов.
Думите му вече предизвикват иронични обсъждания сред детските писатели, които се надсмиват над това, че не обичат децата и не са приети в кръжците за „възрастни”. Във всеки случай, поне докато замисленото е още в идеен стадий, да се говори с конкретика е твърде рано.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Руски писател изследва връзката на коронавируса с космоса

Игор Прокопенко овековечи COVID-19 Журналистът и телевизионен водещ провежда свое собствено разследване в Китай след …