Начало / Любопитно / В Москва ще се „учат” за детски писатели

В Москва ще се „учат” за детски писатели

photo_202690„Ученето” за детски писател трябва да става отделно от това за останалите писатели, и то трябва да се превърне в „задача от държавна важност”. Отделението за детска литература се планира да бъде открито през учебната 2018/2019 година в Московския държавен институт за култура (МГИК). За това разказва в интервю за в. „Литературная газета” завеждащият катедрата по литература в МГИК Андрей Воронцов.
„Отделението ще дипломира студентите, при това не за детски библиотекари и методисти, а за детски писатели с квалификация „литературен работник”. Съответно и занятията в ще се провеждат по подобие на тези в Литературния институт – тоест с творчески семинари по жанрове. Това е задача от държавна важност, като вземем предвид неотслабващото търсене на детски книги. Но у нас няма или почти не съществува професионална подготовка за детски писатели. В това амплоа често се изявяват неуспели постмодернисти, неприемани от кръжците за  „възрастни” и самите те не обичащи децата. А ние ще поканим тези, които ги обичат и имат желание да въплътят своята любов в изкуство”, казва Воронцов.
Думите му вече предизвикват иронични обсъждания сред детските писатели, които се надсмиват над това, че не обичат децата и не са приети в кръжците за „възрастни”. Във всеки случай, поне докато замисленото е още в идеен стадий, да се говори с конкретика е твърде рано.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

934320raq

Двайсети роман издава Виктор Пелевин

Руският автор чертае едно абсурдно бъдеще Transhumanism inc. описва време, когато съзнанието на хората ще …