Начало / Любопитно / Американски фризьор прави отстъпки за деца, ако те му четат, докато ги подстригва

Американски фризьор прави отстъпки за деца, ако те му четат, докато ги подстригва

Джоузеф Джейсън посещава бръснарницата „Fuller Cut“ поради една причина – своята прическа. Идва време за традиционната снимка след втори клас и той иска да изглежда добре. Момчето се качва на един стар въртящ се стол и казва на фризьора: „Високо отгоре и по-късо отстрани“. Джоузеф е дошъл просто за подстрижка, но баща му, Кейт Джейсън, е избрал точно тази бръснарница в град Ипсиланти, щата Мичиган, заради друго. barber_jason_jozef1-toned_custom-11511d112ba547de370775b004c4ba4492c214b3-s800-c85

В салона „Fuller Cutхлапетата получават отстъпка от 2 долара ако четат книга на фризьора си, докато той  ги обслужва. „Невероятно е и много изгодно“, смята Джейсън. „Това подпомага образованието на децата и им дава подготовка за едно  по-добро бъдеще, така че на мен определено ми харесва“.

Идеята е въведена в Ипсиланти, заради Райън Грифин, който е работил тук в продължение на двайсет години. Той казва, че първо прочел за подобна програма за грамотност в Харлем, затова попитал шефа си дали могат да я приложат и при тях. В рамките на няколко седмици хората в района започнали да даряват книги за каузата. „Получихме поздравления от учителите, които казват, че това помага много на учениците през новата учебна година“, казва той. Можете да намерите подобни програми в цялата страна, от Хюстън до Дубук, Айова, Колумб и Охайо. Но тук, във „Fuller Cut“, не е достатъчно децата само да четат от книгата.  Те трябва да разбират прочетеното, затова бръснарят им задава въпроси, за да се увери, че са схванали за какво иде реч.“ Всяка помощ, която малките могат да получат с четене и разбиране е нещо голямо. „Някой ден детето ще порасне, ще стане журналист или писател и ще каже: „Знаете ли, когато бях млад, фризьорът ми ме накара да чета“ − коментира Грифин.

Джоузеф избира „Ще ходим на лов за лъвове“ от купчина книги, натрупани върху две зелени маси в чакалнята. „Ще ходим на лов за лъвове“, чете той. – „Ще хванем голям лъв, без да ни е страх, защото го познаваме“. Междувременно Кийт Джейсън насърчава и по-малкия си син Джосая да избере книга, докато чака своя ред. „Хей, приятелче, вземи такава, която ще те предизвика, но да не е нещо твърде лесно, нали?

Стотици деца са чели книги на фризьорите си през изминалата година. Някои са по-ентусиазирани от други. На деветгодишния Джорджо Питс му предстои да бъде в пети клас. Той не изглежда особено вдъхновен от четенето. Баща му казва, че Джорджо би предпочел да стои с видеоигри, но той кара сина си да хване книга. Какво избира? „Кралете на Хоумръна“. Момчето може и да не харесва тази работа с четенето, но мигът, в който получава 2 долара от фризьора, за да ги пусне в касичката си, е страхотен.

Източник: www.npr.org

Превод: Димитър Димитров – „Хеликон-Витоша“