На фокус
Начало / Читатели / От четенето на книги се става по-умен, по-богат и дори по-здрав

От четенето на книги се става по-умен, по-богат и дори по-здрав

20151006165136-introvert-reading-books„Обожавам блогове, но няма сайт на света, който да може да се сравни с книга. Не можете да опаковате блога и да го връчите като подарък. Наскоро напълних кошницата си в Amazon за празниците (странно ли е, че сам си купувам коледни подаръци?) и започнах да получавам обемисти пакети по пощата“, казва Даниел Дипиаца за сайта www.entrepreneur.com. „И се замислих защо продължавам да си поръчвам хартиени книги, вместо да ги свалям на файл. Ами защото това е целта – да държа физически обект в ръцете си, който символизира години труд“, допълва той.

Да четеш много книги често води до това да имаш страхотен собствен бизнес или просто да си страхотен в това, което правиш. Те са най-добрата инвестиция с най-дългата възвръщаемост. Защото написаното в тях е плод на години работа, а вие го получавате за броени часове.

Още по-смайващото е, че четенето подобрява паметта ни. Осъзнах, че не помня книгите, които съм чел на електронен четец, още по-малко – заглавията на постовете в интернет. Ето и няколко доказателства за разликата в опита с „физическите“, хартиените и дигиталните книги:

  1. Печатните книги подобряват разбирането и запаметяването

Напоследък има много проучвания по темата и повечето сочат, че четенето от екран води до повече разсейване, по-голяма избирателност и допълнително търсене в интернет. Това намалява степента на възприемане на конкретния текст и на способността за запаметяване на информацията. За сравнение четенето от хартиена книга повишава фокусирането и възприемането на съдържанието. Изводът е, че ако искате да разберете и съхраните информацията от прочетеното, разтворете хартиена книга. Но става още по-интересно!

  1. Печатните книги са по-полезни за очите и съня

Друга полза от четенето на хартия е свързана със здравето. Изследване на учени от Харвард показало, че 24-часовият ритъм, на който е свикнало човешкото тяло, се нарушава от специфичната светлина, която излъчват електронните устройства. Т.нар. синя светлина потиска производството на мелатонин, което влияе на биологичния часовник на организма и повишава напрежението, когато всъщност трябва да се отпускате. Според учените използването на светещи устройства преди лягане е вредно заради силния им ефект върху отпускането на тялото и заспиването, т.е. могат да доведат до безсъние. Повечето професии днес са свързани с постоянно стоене пред екран и всъщност често не можем да се „изключим“. Четенето на хартиена книга е чудесен начин да го постигнем.

  1. Печатните книги създават усещане за прогрес

Понякога ползите от четенето на хартия са повече емоционални – помните ли последния път, когато изпитвахте усещане за прогрес, разгръщайки страница след страница? Това е силен психологически ефект, допълнен от докосването на пръстите до увеличаващата се купчина вече прочетени страници. Чувството се засилва от едно от важните сетива – тактилността. Тук не става въпрос само за гордост, книгата напомня за пътешествието, което водите и ви дава теми за разговор с колегите и приятелите. Това, което държим на нощното си шкафче, демонстрира нашата личност – говорим за книгите, които четем, разглеждаме ги, отъждествяваме се с героите им. Те помагат на другите да ни опознаят по-добре и често са чудесна тема за разговор.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …