Начало / България / Завладяващата история на Питър Пан е публикувана отново

Завладяващата история на Питър Пан е публикувана отново

Издателство „Изток – Запад“ публикува отново историята на Питър Пан.  Корицата e дело на Петър Станимиров, а автор на илюстрациите е Светла Христова. Изданието е част от поредицата „Големите малки книги“, в която до този момент вече излязоха „Разкази за Коледа“, „Бъдни вечер“, „Разкази за Рождество“, „27 шедьовъра от Хокусай“, „40 стихотворения. Българска любовна лирика“,  „Христос Воскресе“, „Великденски разкази“, „Детско царство“, „Призраци за Хелоуин“.

Питър Пан е момче, което живее на място, наречено Небивала земя и отказва да порасне и да стане възрастен. Заедно с Уенди, братята й Джон и Майкъл и останалите момчета от Небивала земя Питър изживява спиращи дъха приключения с индианци и пирати. Но накрая всички се завръщат обратно при възрастните – освен Питър.

„В тази апология на детството, изтъкана от фантазия и приключения, авторът Джеймс Матю Бари  прави необикновен не само образа на Питър; пред очите ни са и останалите герои с незабравими характери. Те отдавна не само са  любими на децата от целия свят, но  и са предизвикали световноизвестни творци  да ги пресътворят по свой начин. Между тях са Уолт Дисни и Стивън Спилбърг“, се казва в анотацията на книгата.

Джеймс Матю Бари (1860-1937) е шотландски писател и драматург.  Автор е на 35 пиеси, една от които е „Питър Пан“, донесла му световна известност. Бари пише тази пиеса през 1904 г., но заради големия интерес писателят я адаптира в роман. Смята се, че в основата на „Питър Пан“ стоят две събития от живота на автора. Първото е смъртта на по-големия му брат при инцидент, когато Бари е шестгодишен. Това сломява майка му, а у Бари се запечатва споменът за брат му, който никога не пораства. Другото събитие, повлияло на писателя, е приятелството му със семейство Дейвис, което има пет момчета. Именно на тях Бари разказва първите истории, в които герой е Питър Пан. Така се ражда покоряващата история за вечното момче и неговите приятели.

Луксозното издание на „Питър Пан“ тук

Прочетете още

197270_b

„Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари (анотация и откъс)

За тези от вас, които са забравили  историята на Питър Пан, ще кажем: той е …