Начало / Любопитно / Светецът Виктор Юго любил Адел Фуше 9 пъти през първата им брачна нощ

Светецът Виктор Юго любил Адел Фуше 9 пъти през първата им брачна нощ

victor-hugo-biografiya-i-tvorchestvo-1Именитият френски писател Виктор Юго е известен най-вече с романтичния си роман „Парижката Света Богородица”, заради който печели място в литературния канон.

Той не е само литературен гений. Може да бъде запомнен също като политик, бил е заточеник, провъзгласен е за светец. Според историците талантите му са много, а поведението му ексцентрично.

Наскоро Google отпразнува живота и творчеството на Виктор Юго, затова решихме да ви представим някои по-малко известни факти около великия писател и създаването на именития Жан Валжан.

Трябват му няколко десетилетия, за да напише „Клетниците”

Идеята за романа, който показва социалната несправедливост, му хрумва още през 30-те години на IX в. Въпреки че това се случва само година след публикуването на „Парижката Света Богородица”, той не успява да завърши „Клетниците” до 1862 г. Смята се, че работата по романа му отнела 17 години.

Има уникален начин да се справя с писателския си блокаж

Когато Юго имал писателски блокаж и не можел да измисли какви да са следващите му думи, имал специален трик, за да се измъкне от това. Събличал дрехите си и ги давал на камериера си, след това се заключвал в стая само с лист и химикал. Някои твърдят, че се увивал в одеяло, но повечето хора смятат, че пишел чисто гол.

Рекордни дължини

„Клетниците” е една от най-дългите книги, писани някога. Романът е на 20-то място в списъка със своите 655 478 думи. А версията на „Уест Енд” е най-дългият мюзикъл, който върви по „Уест Енд”.

Обявен е за светец

Виктор Юго е провъзгласен за светец четири години след смъртта си във Виетнамския регион, който слива Будизъм, Таоизъм, Християнство, Ислям и др. Религиозното движение Као Дай е основано през 1926 г. и писателят е от първите му светци. Пантеонът от светци включва също Буда, Исус, Мохамед, Юлий Цезар и Конфуций.

Забавна първа брачна нощ

Юго твърди, че е правил любов със съпругата си, детската му любов Адел Фуше (Adele Foucher), 9 пъти по време на първата им брачна нощ. Адел спряла да изпитва удоволствие след това и категорично отказала да прави повече секс след раждането на петото им дете. Двойката се оженила през 1822 г. По това време и двамата са 20-годишни, а бракът им продължава 46 години до смъртта на Адел през 1868 г.

google-rend-hommage-victor-hugo-doodle-279-ият му рожден ден събира една от най-големите тълпи в историята на Франция

Празненството събрало един от най-големите френски паради. То било по случай 80-ия му рожден ден, но се състояло на 79-ия, тъй като той искал да отпразнува „влизането си в осемдесетте”. Половин милион души минали покрай къщата на Юго, а той стоял отвън с внуците си. Говори се, че оркестър от 5 000 музиканти свирел френския национален химн по време на тържеството.

Правителството отхвърлило молбата му за скромно погребение

Подобно на парада по случай 80-ия му рожден ден, хората на погребението му били толкова много, че събитието продължило шест часа. Тялото му било положено под Триумфалната арка и 2 000 души, които дошли да му отдадат почет, вървяли от нея до Пантеона, където бил погребан. Преди смъртта си обаче Юго поискал скромно погребение. Той дели крипта на Пантеона заедно с Александър Дюма и Емил Зола.

Три пъти не могъл да влезе във Френската академия

Виктор Юго кандидаствал три пъти във Френската академия за езици и бил отхвърлян, защото критиците по това време отхвърляли романтизма. Накрая бил избран през 1841 г. и така започнала политическата му кариера. През 1845 г. крал Луи-Филип му дал благородническа титла и му осигурил платформа да говори против смъртното наказание и социалната несправедливост. Той ревностно защитавал свободата на словото. Три години по-късно бил избран за член на Националната Асамблея.

Бил изпратен в изгнание след революцията на Наполеон

След Френската революция и победата на Наполеон през 1851 г. се самообявил за враг на Франция и сам си наложил заточение. Преместил се в Брюксел, после в Джърси и накрая в Гърнзи преди да се завърне във Франция през 1870 г. Когато съпругата му Адел починала в Брюксел през 1868 г. той не могъл да присъства на погребението ѝ, защото бил в изгнание.

Прочетете още

book-shelf-349934_1920

Книгата е отплата за всяка добринка

Идат студове – затова и идеята ни този път е различна… Да нахраним птичките За …