Начало / Свят / Читателските навици на високоефективните хора

Читателските навици на високоефективните хора

A photo by Ben White. unsplash.com/photos/mIESPbiPwkIХората с най-високи постижения в света имат едно общо нещо и то не е високото айкю, нито някаква късметлийска жилка, а афинитет към четенето. Книгите са най-доходоносната им инвестиция.

От 2 долара до 20 млн. долара

Двама тийнейджъри започнали работа в магазин за зеленчуци в Омаха. По-големият идвал от бедно семейство, отглеждал и продавал хамстери, за да припечели допълнително. По-малкият, внук на собственика на магазина, постоянно отлагал влизането си в университет и правел странни неща, за да се издържа, като продавал дъвки и кока-кола от врата на врата.
По това време всяко от момчетата изкарвало по 2 долара на ден. Няколко десетилетия по-късно те са в класацията за хора с годишен доход над 20 млн. долара. Кои са тези момчета? Не други, а Чарли Мънгър и Уорън Бъфет.
А как са станали най-успешните американски инвеститори?

Бъфет прекарва 80% от времето си в ежедневно четене

През 2007 г. 84-годишният Чарли Мънгър казва пред студенти по право тайната на успеха си:
Постоянно виждам да се издигат хора, които нито са най-умните, дори не най-трудолюбивите, но са машини за учене. Всяка вечер си лягат малко по-мъдри и образовани от сутринта. А това помага много, особено когато имаш да извървиш дълъг път пред себе си.
През първите години от кариерата си Бъфет четял между 600 и 1000 страници на ден. Днес още посвещава около 80% от времето си в четене.
Мотото му е: независимо къде сте в живота, не спирайте да учите и ще успеете.

Книжният клуб на един милиардер

Бъфет и Мънгър не са единствените, които дължат успеха си на книгите.
Техническият предприемач Илън Мъск се научил как да строи ракети, четейки. Той е бил тормозен като дете в Южна Африка. Тогава намирал покой във фантазията си и в научно-фантастичните книги. Те го вдъхновили да промени света.
Бил Гейтс, най-богатият човек на планетата, чете приблизително 50 книги всяка година, но само нехудожествени. Въпреки че постоянно посещава нови места и се среща с много хора, предпочита да получава знание от книгите.
Подобно на Гейтс и Марк Зукърбърг кани хора от целия свят да се присъединят към него в предизвикателството да прочитат по една книга на всеки две седмици през 2015 г.

А вашите читателски цели?

Искате ли да си лягате всяка вечер малко по-образовани?
Въпреки че четенето е най-ценната способност, много хора гледат на него само като на задължение. Защо да четем, след като можем да приключим деня с епизод от любимото си предаване?

Източник: Блинкист

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …