Начало / България / Светослав Иванов подлага на анализ факти в новата си книга „Чудовища и будители”

Светослав Иванов подлага на анализ факти в новата си книга „Чудовища и будители”

Кристина Цонева

chudovishta-i-buditeli-svetoslav-ivanovХората сме комплексни същества. В нас често съжителстват повече от една личности. А най-големият страх, който имаме, е, че светът ще ни забрави. Във всичките ни житейски форми. Единствената форма на знание, която остава след нас, е писмената. Дълго след като ни няма. А книгата е нейният най-дълголетен и сигурен приемник.

Светослав Иванов, тв водещ на предаването „120 минути” по БиТиВи, решава да пресъздаде опита, който е събирал с години, в по-трайно знание от журналистиката – книгите.  Той е журналист по професия и призвание. Работил е за „Дарик Радио”, като кореспондент на което и заминава за Ирак, едва двайсет и няколко годишен. Промените на световната политическа сцена от Ирак, Иран, Афганистан, Израел, Палестина, Лондон, Ливан, Газа, Конго, Либия и Сърбия той описва в дебютната си книга с пътеписи „Там, където загинаха дърветата”. Дословни, подробни, аналитични, това не са традиционните пътеписи, които описват природа, разходки и разговори с местните. Това са текстове, от които лъха история. Новата история, за която тепърва ще се учи в учебниците.

При забързания ни начин на живот и главоломната скорост, с която се променя светът, медиите не смогват да предоставят задълбочени коментари. Навсякъде преобладават строго информационните. Тази липса на анализ на ситуацията води до слабообразовано световно население, неподготвено и неадекватно на цялата обстановка. Затова имаме нужда от колкото може повече аналитични текстове. Такива, които изследват информацията и ни помагат да я проумеем. Такива са текстовете на Светослав Иванов. При това много добри.

Предстои да излезе новата му книга „Чудовища и будители” (изд. „Вакон“). Той представя на читателите си коментари около скандала с КТБ, протекционистките мерки на президента Доналд Тръмп и различни житейски истории. С това си поставя мисията да се бори за един по-добър, по-човечен и по-информиран свят. Вземайки предвид първата му книга и работата му като журналист, с нетърпение очакваме новото заглавие.