Начало / Критика / Как Хари Потър омагьоса света?

Как Хари Потър омагьоса света?

harry-potter-daniel-radcliffe-1108x0-c-defaultМожете ли да повярвате, че вчера се навършиха цели 20 години от публикуването на „Хари Потър и Философският камък“? В „Лира“ продължаваме да празнуваме юбилея, като не само препрочитаме книгата (за повече от 20-ти път), а обявяваме седмица на Хари и неговите приятели (и врагове).

Дж. К. Роулинг измисли историята, пътувайки във влака от Лондон за Манчестър, завърши ръкописа през 1995 г., докато бебето й от първия й разпаднал се брак спеше в кафенетата на Единбург. След куп откази се намери издател, който да публикува романа, а първият тираж, появил се на 26 юни 1997 г., беше само от 500 бройки. И след това се случи магията! Първата и последвалите я шест книги се продадоха в над 450 милиона копия по целия свят.

В ВВС пък търсят как феноменът „Хари Потър“ промени културния пейзаж за тези две десетилетия.

hp05Накара децата (и възрастните) да четат

Да, книгите са измислени доста преди Хари Потър, но Роулинг превърна консумацията им, особено от страна на децата, в нещо близко до пристрастеност. Искате доказателство? Премиерата на „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ през 1999 г. е насрочена за 15:45 часа, за да не се изкушават децата от Великобритания да избягат от училище и да си купят книгата. Последните книги бяха ОГРОМНИ, но това не спря децата да ги поглъщат. Възрастните също не бяха пощадени, особено когато романите излязоха с адаптирани корици. Самото излизане на новите части се превръщаше в новина всеки път, а когато „Хари Потър и Огненият бокал“ беше публикувана през 2000 г., книжарите по целия свят се координираха за една глобална премиера в полунощ.

Когато през същата година Роулинг получи почетна степен от университета „Сейнт Андрю“, шотландското учебно заведение обясни избора си с факта, че тя е доказала, че „детските книги все още могат да приковат и омагьосат вниманието на аудиторията, независимо от разсейванията на телевизията и електронните игри“.

Накара хората да пишат

Книгите за Хари Потър повлякоха крак и бяха последвани от цяла серия млазежки фентъзита, надяващи се да повторят успеха на поредицата за младия магьосник. Щяхме ли да сме чували за бестселърните поредици „Здрач“ и „Игрите на глада“, ако Потър не беше проправил пътя? А и да не забравяме творчеството на феновете. Интернет е пълен с хиляди неофициални продължения за живота в Хогуортс, битието на семейство Дърсли и партитата на близнаците Уизли.

195836_bКачи ни на влакове

Експресът до Хогуорт се превърна в любима играчка за хиляди деца, а пътуването до станцията Кингс Крос не е пълно, ако не се посети платформата 9 ¾.

Вкара цял нов свят в речника

Повечето нови думи получават своето място в речника на Оксфорд след поне 10 години обществена циркулация, но „мъгъл“, въведена от Дж. К. Роулинг още в „Хари Потър и Философският камък“ направи изключение. Всъщност й отне по-малко от половината обичайно нужно време и се появи в речника през 2002 г. като „човек, на когото липсват определени качества или е по-низш по някакъв начин“. В света на Хари Потър мъгълите нямат магически способности.

quidИзобрети нов спорт

В книгата куидич се играе на летящите метли и включва различни по размер топки, включено малкият златен снич. В реалния живот куидичът не е магически спорт и освен топките, включва и снич, но в ролята му е човек, облечен в жълто. Започва да се играе в САЩ през 2005 г. и дори се провежда световна купа, която през 2016 г. беше спечелена от Австралия.

Създаде една от най-големите филмови магии

Доскоро филмите за Хари Потър бяха най-доходният филмов франчайз с приходи от 7.7 млрд. щатски долара в световен мащаб. Първият филм от поредицата е реализиран през ноември 2001 г. Освен че завладява класациите, той представя на света младите Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт. Приходите от последния филм – втора част на „Хари Потър и Даровете на смъртта“, излязла през 2011 г. – достигат 1.34 млрд. долара. Той се нарежда на осмо място по приходи в историята на киното. Кино магията продължи през 2016 г. с „Фантастичните животни и къде да ги открием“. А Роулинг обещава общо пет кино сценария по темата.

Завладя и театъра

Премиерата на постановката „Хари Потър и Прокълнатото дете“ през 2016 г. Лондон повтори манията, позната от излизането на книгите от печат. На събитието присъстваха около 1500 фена, повечето облечени като магьосници. Пиесата започва с порасналите Хари, Рон и Хармаяни и техните собствени деца, заминаващи да учат в Хогуорт и получи суперлативи от критиката. Постановката получи редица театрални награди и се очаква да бъде поставена на Бродуей в Ню Йорк през 2018 г. Самата Дж. К. Роулинг твърди, че ще се радва да я видят повече хора по целия свят.

Оформи мисленето на цяло поколение

Милиони хора пораснаха, без да знаят какво е свят без Хари Потър. Много от тях днес са последователи на Роулинг в социалните медии – тя има около 11 милиона. Когато през миналата година Доналд Тръмп беше сравнен с Волдеморд, тя написа „Колко ужасно! Волдеморд дори не се приближава“. А след това се подигра с тези, които заплашиха да изгорят книгите й. Един от отговорите на Роулинг гласеше: „Истина е, че можеш да разкажеш за възхода и падението на автокрацията в книгите, но пак може да не успееш да накараш читателите да мислят“.

20 години след излизането на първата книга от поредицата изглежда, че никой няма намерение да отправи проклятието „Авада Кедавра“ към Хари Потър.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …