Начало / Автори / Знаете ли че… Любопитни факти за Хилари Мантел

Знаете ли че… Любопитни факти за Хилари Мантел

Mantel2-211x300Хилари Мантел е единствената жена, която печели наградата Букър два пъти – през 2009 г. за „Вълци”, в която представя възхода на Томас Кромуел по времето на управлението на Хенри Осми, и през 2010 г. за продължението „Доведете труповете”. Третата част от поредицата беше публикувана през 2015 г.

Въпреки че е добре позната на читателите, ето и няколко малко известни факта за тази впечатляваща писателка.

Късна поява

Мантел печели популярност едва през 60-те си години, въпреки че публикува от 80-те години на 20 век. Създава си име едва през 2009 г. с излизането на „Вълци” и спечелването на Букър. Тя е фаворитка на букмейкърите за наградата, когато я печели, а подобен безспорен успех за последен път е имал Ян Мартел с „Животът на Пи” през 2002 г.

Признава, че е фантазирала за убийството на Тачър

Наскоро публикувания й сборник с разкази „The Assassination of Margaret Thatcher” съдържа истории, написани под влиянието на наркотични вещества. Но въпреки, че твърди, че ще похарчи парите от Букър за „секс, наркотици и рок енд рол”, нейните истории й се явяват по време на болничен престой, съпътстван от халюцинации. Писателката споделя, че започнала да пише разказите в лечебно заведение, натъпкана с морфин. Едноименният разказ бил започнат преди много години, но халюцинациите под влиянието на наркотичните вещества  помогнали да го завърши заедно с много други. Мантел признава, че е фантазирала за убийството на Маргарет Тачър в реалния живот, след което привържениците на Желязната лейди призовават за полицейско разследване.

Страда от тежка ендометриоза

Тази гинекологична диагноза я вкарва задълго в болница през 2010 г. Въпреки че писателката страда с години, лекарите го отхвърлят като психологическо страдание, поради което тя късно получава адекватно лечение, което я лишава от възможността да има деца, а стероидите, които й се налага да приема постоянно, водят до сериозно напълнява и промяна във външния й вид.

Тя не е монархист

Мантел е силно критична към британското кралско семейство и особено към Херцогинята на Кеймбридж, която е принудена да се държи като „манекен на витрина”, чиято единствена работа е да ражда наследници. Според писателката самото съществуване на монархията е ирационално, а възгледите й са критикувани от редица водещи политици.

Развежда се веднъж, но не задълго

Хилари Мантел се омъжва за геолога Джералд Макюън през 1972 г., но не всичко е цветя и рози. След като пътуват по свет и живеят в Ботсуана и Саудитска Арабия, двамата се развеждат. Това не е краят на историята, тъй като няколко години по-късно двамата отново се женят. Явно тяхната любов не е като спокойна река.

Прочетете още

Hilary-Mantel

Романът „Вълци“ на Хилари Мантел е финалист за престижната награда „Златен Букър“

„Хилари Мантел е най-големият майстор на английската проза в наши дни”  Сър Питър Стодард, Председател …