Начало / Автори / Знаете ли че… Любопитни факти за Хилари Мантел

Знаете ли че… Любопитни факти за Хилари Мантел

Mantel2-211x300Хилари Мантел е единствената жена, която печели наградата Букър два пъти – през 2009 г. за „Вълци”, в която представя възхода на Томас Кромуел по времето на управлението на Хенри Осми, и през 2010 г. за продължението „Доведете труповете”. Третата част от поредицата беше публикувана през 2015 г.

Въпреки че е добре позната на читателите, ето и няколко малко известни факта за тази впечатляваща писателка.

Късна поява

Мантел печели популярност едва през 60-те си години, въпреки че публикува от 80-те години на 20 век. Създава си име едва през 2009 г. с излизането на „Вълци” и спечелването на Букър. Тя е фаворитка на букмейкърите за наградата, когато я печели, а подобен безспорен успех за последен път е имал Ян Мартел с „Животът на Пи” през 2002 г.

Признава, че е фантазирала за убийството на Тачър

Наскоро публикувания й сборник с разкази „The Assassination of Margaret Thatcher” съдържа истории, написани под влиянието на наркотични вещества. Но въпреки, че твърди, че ще похарчи парите от Букър за „секс, наркотици и рок енд рол”, нейните истории й се явяват по време на болничен престой, съпътстван от халюцинации. Писателката споделя, че започнала да пише разказите в лечебно заведение, натъпкана с морфин. Едноименният разказ бил започнат преди много години, но халюцинациите под влиянието на наркотичните вещества  помогнали да го завърши заедно с много други. Мантел признава, че е фантазирала за убийството на Маргарет Тачър в реалния живот, след което привържениците на Желязната лейди призовават за полицейско разследване.

Страда от тежка ендометриоза

Тази гинекологична диагноза я вкарва задълго в болница през 2010 г. Въпреки че писателката страда с години, лекарите го отхвърлят като психологическо страдание, поради което тя късно получава адекватно лечение, което я лишава от възможността да има деца, а стероидите, които й се налага да приема постоянно, водят до сериозно напълнява и промяна във външния й вид.

Тя не е монархист

Мантел е силно критична към британското кралско семейство и особено към Херцогинята на Кеймбридж, която е принудена да се държи като „манекен на витрина”, чиято единствена работа е да ражда наследници. Според писателката самото съществуване на монархията е ирационално, а възгледите й са критикувани от редица водещи политици.

Развежда се веднъж, но не задълго

Хилари Мантел се омъжва за геолога Джералд Макюън през 1972 г., но не всичко е цветя и рози. След като пътуват по свет и живеят в Ботсуана и Саудитска Арабия, двамата се развеждат. Това не е краят на историята, тъй като няколко години по-късно двамата отново се женят. Явно тяхната любов не е като спокойна река.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2560

Фестивал събира 15 носители на Ман Букър

От Хилари Мантел до Казуо Ишигуро – 15 минали носители на наградата Ман Букър ще …