Начало / България / Студенти по „Книгоиздаване” правят книги за хората на книгата

Студенти по „Книгоиздаване” правят книги за хората на книгата

Кристина Цонева

Теорията е задължителна, но същността на една професия е в практиката ѝ. Студентите от специалност „Кногоиздаване” към Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) при СУ „Св. Климент Охридски” приеха тази максима. Студентите от II и III курс на специалността издадоха свои собствени книги – по една на курс – посветени на хората на книгата. С помощта и активното участие на преподавателя си по дисциплината „Учебно издателство-майсторски клас” – Георги Александров.

И двете книги са изцяло написани и разработени от студентите. Те са автори, редактори, коректори, дизайнери, пиари. Разделят длъжностите си на групи и дори имат координатори на процесите.

ил.2Издателският продукт на второкурсниците се казва „(Не)забравените”. Това е книга за библиотеките и библиотекарите. Тя разглежда не библиотеката на институция, а мястото ѝ в човешката история. Книгата се състои от 36 текста, които се фокусират върху оцеляването на малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България. В съдържанието намират място и големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет. Включен и разговор с водещ експерт от прочутата Бодлиева библиотека в Оксфорд. Част от материалите навлизат в по-обща проблематика като недостатъчното финансиране и дигитализацията на фондовете. Разкриват се тъжни истории за разпиляването на национализираната Царска библиотека и унищожаването на книги под идеологически диктат, но книгата съдържа и обнадеждаващи факти за достъпа на незрящи до библиотечните фондове и опазването на ценното книжовно наследство в читалища и музейни сбирки.

ил.1„Между книгите и хората“ пък е книгата на третокурсниците. В нея се разказва за книжарите и техните лични уникални истории. Любовта към книгата и отдадеността на професията ги обединява и ги превръща в мост „между книгите и хората“. Акцентът в техния издателски продукт също не е върху самите книжарници (особено веригите), а върху човешкия фактор, истинския книжар, който не приема книгата като комерсиален продукт с таргет група, а действително иска да помага на клиентите и читателите. Представени са интересни лични истории, които могат да вдъхновят и мотивират хората, да променят представата им за работата в една книжарница. Акцентът е върху малките независими книжарници. Една от историите е за 2 момичета, които отварят своя книжарница в Лондон. На премиерата на книгата ще има и видео връзка с тях. Според младите издатели няма значение възрастта, на която си, стига това, което правиш да ти харесва. Книгата съдържа 24 авторски текста, 1 от които на Георги Александров.

Премиерата на „Между книгите и хората” ще се състои на 05.06.2017 г. в Нова конферентна зала на ректората на СУ „Св. Климент Охридски” от 18:00 часа. А тази на „(Не)забравените” ще бъде на 08.06.2017 г. в клуб „Перото”, отново от 18:00 часа. И на двете събития ще има благотворителна акция, на която ще гостите могат да оставят книжки. Те ще бъдат събрани, разпределени и разпратени по читалищните и училищните библиотеки.

По материали от интервю с представители на двата курса в радиопредаването „Книги завинаги” на Гриша Атанасов и Петко Тодоров: https://knigizavinagi.com/2017/05/30/dnes-v-predavaneto-studenti-po-knigoizdavane-sazdavat-knigi/

https://www.facebook.com/events/302268263550017/„(Не)забравените”

https://www.facebook.com/events/170165050183579/„Между книгите и хората”

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …