Начало / България / Добре дошъл, Сава!

Добре дошъл, Сава!

Why-newborns-dont-need-booksСлед 3 три дни ще честваме поредния 24 май и отново с благодарност ще изричаме имената на светите братя Кирил и Методий. А ако някой се сети – и тези на учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

Ние от голямото семейство на „Хеликон” обаче имаме и друг чудесен повод да изречем едно от тези светли имена. В годината на своя четвъртвековен юбилей, след няколкото дузини новопоявили се малки читатели, с които младите хеликонци дариха България, ето че първата си глътка въздух пое най-малкият бъдещ читател. Който гордо ще носи името на един от кирило-методиевите ученици.

Малко е необичайно – според статистиката в последно време родителите кръщават новородените си момчета най-често Георги, Александър, Мартин, Димитър, Иван, Николай, Никола, Даниел… Нека всички тези българчета множат и прославят народа ни! Но най-малкото хеликонче „си избра” друго име. И това със сигурност не е случайно.

Ученикът на двамата солунски братя Свети Сава Седмочисленик е отбелязан в житие на св. Климент Охридски като един от „избраните и корифеите“ сред Кирило-Методиевите ученици. Култът му е бил особено почитан в България и Византия. А в Бориловия Синодик Сава е поставен редом с Кирил, Методий, Климент, Горазд и Наум, които „просветили българския народ“ и „много се потрудили за славянската книга“.

Има, разбира се, и друг Сава – Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си той построява странноприемници, болници и манастир до град Йерусалим. Манастирът „Свети Сава“ съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

Прави ли ви впечатление кое е общото между двамата именити Савовци? Точно така – заслугата им за просвещението, славянската книга, православието.  Да спрем дотук.

Бъди ни жив и здрав, Сава, и знай, че твоите приятели – книгите с нетърпение чакат деня, когато ще ги заразлистваш и засричаш! Ще сме щастливи да сме наблизо.

Лира.бг

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

kim1

24 мисли за книгите по случай 24 май

Книгата е един от най-близките ни приятели. В книгите ние намираме отговори на въпросите си, …