Начало / България / Добре дошъл, Сава!

Добре дошъл, Сава!

Why-newborns-dont-need-booksСлед 3 три дни ще честваме поредния 24 май и отново с благодарност ще изричаме имената на светите братя Кирил и Методий. А ако някой се сети – и тези на учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

Ние от голямото семейство на „Хеликон” обаче имаме и друг чудесен повод да изречем едно от тези светли имена. В годината на своя четвъртвековен юбилей, след няколкото дузини новопоявили се малки читатели, с които младите хеликонци дариха България, ето че първата си глътка въздух пое най-малкият бъдещ читател. Който гордо ще носи името на един от кирило-методиевите ученици.

Малко е необичайно – според статистиката в последно време родителите кръщават новородените си момчета най-често Георги, Александър, Мартин, Димитър, Иван, Николай, Никола, Даниел… Нека всички тези българчета множат и прославят народа ни! Но най-малкото хеликонче „си избра” друго име. И това със сигурност не е случайно.

Ученикът на двамата солунски братя Свети Сава Седмочисленик е отбелязан в житие на св. Климент Охридски като един от „избраните и корифеите“ сред Кирило-Методиевите ученици. Култът му е бил особено почитан в България и Византия. А в Бориловия Синодик Сава е поставен редом с Кирил, Методий, Климент, Горазд и Наум, които „просветили българския народ“ и „много се потрудили за славянската книга“.

Има, разбира се, и друг Сава – Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си той построява странноприемници, болници и манастир до град Йерусалим. Манастирът „Свети Сава“ съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

Прави ли ви впечатление кое е общото между двамата именити Савовци? Точно така – заслугата им за просвещението, славянската книга, православието.  Да спрем дотук.

Бъди ни жив и здрав, Сава, и знай, че твоите приятели – книгите с нетърпение чакат деня, когато ще ги заразлистваш и засричаш! Ще сме щастливи да сме наблизо.

Лира.бг

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

big_3_2

Честит празник, скъпи светулки от българските библиотеки!

В днешния слънчев ден православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. А всички ние, …