Начало / Критика / Да четем, за да се слеем с потока

Да четем, за да се слеем с потока

Любина ЙОРДАНОВА, Хеликон Русе

202686_b„Живей със здраве и в режим −
разумно се храни.
С илачите не прекалявай
и начини търси −
без раздразнения,
с упражнения и забавления.
Никога не се предавай,
за малко се усамотявай,
с приятели се весели
и винаги зает бъди.”

„Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот” на Ектор Гарсия (Кирай) и Франсеск Миралес е вдъхновяващо и полезно четиво, което наистина може да ви помогне да забавите скоростта в ежедневието си и просто да се радвате на живота.
Двамата автори, запленени от японския начин на живот и заинтригувани от високия индекс на столетници в Япония, решават да потърсят тайната на дълголетието. Техният общ проект, родил се спонтанно, разглежда причините защо жителите на остров Окинава живеят най-дълго в сравнение с всяко друго място на планетата. Едва ли ще се изненадате от повечето факти: консумация на здравословна храна − собствено производство, зелен чай, разходки сред природата, благоприятен климат, грижа за приятелите.  Но има и още нещо, което със сигурност ще предизвика любопитството ви и то се нарича икигай – радостта да си винаги зает. Именно тази дума ме привлече към книгата, чудейки се какво ли означава. Сега вече знам!
В страната на изгряващото слънце възрастните хора са активни и заети, те не се пенсионират, а продължават да живеят и да се радват на всеки нов ден като малки деца.
Полезните хранителни навици като хара хачи бу – да поемаш по-малко храна от това, което желаеш, постоянството, уаби-саби – да се радваш на несъвършенството и да осъзнаеш преходността на нещата, ичи-го, ичи-е – да се радваш на настоящия момент, антикрехкостта – всяка спънка или неуспех е път към нещо по-добро – това са на пръв поглед незначителни, но животопроменящи гледни точки и навици, които могат да допринесат изключително много за щастието и дълголетието на съвременния човек, независимо къде живее.
Гарсия и Миралес дават примери с известни хора на изкуството − художникът Хокусай, актьорът Кристофър Плъмър, бащата на японската манга Осаму Тезука, художничката Кармен Ерера, които до дълбока старост и последен дъх творят и работят това, което обичат. Всеки един от тях е открил своя икигай – „цел, която го подтиква да твори красота”, влизайки в потока чрез пълно себеотдаване.
Двамата испанци ни дават няколко съвета как да влезем в него: избиране на достатъчно трудно предизвикателство, ясни цели, пълно посвещаване на едно конкретно действие, включително и в рутинните задачи.
Наред с интересната информация за живота на хората в Япония, те правят сравнение между икигай и същността на логотерапията. Нейният създател − австрийският психотерапевт Виктор Франкъл, смята, че е от съществено значение човек да има цел, за да намира смисъл в съществуването си.

Ето и 10 закона на икигай:
1. Остани винаги активен, никога не се пенсионирай
2. Приемай нещата спокойно
3. Не яж до насита
4. Обкръжи се с добри приятели
5. Бъди във форма за следващия си рожден ден
6. Усмихвай се
7. Обнови връзката си с природата
8. Бъди благодарен
9. Живей за момента
10. Следвай своя икигай

Ето и още една тайна:
„Четенето е една от човешките дейности, с помощта на които най-много хора ежедневно постигат сливането с потока.”
Ако темата ви е станала интересна и искате да се отдадете на четенето, ви препоръчвам следните автори и заглавия, споменати в „Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот”:
Виктор Франкъл за логотерапията – „Човекът в търсене на смисъл” и „Човекът в търсене на висш смисъл”, Михай Чиксентмихай – „Поток: Психология на оптималното преживяване” и Насим Никълъс Талеб – „Антикрехкост: Как да извлечем полза от хаоса”.
А в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” на Робърт М. Пърсиг може да откриете едно от най-красивите и дълбоки сливания, докато четете как главният герой се грижи за своя мотоциклет.

Прочетете още

228802_b

„Предимството на интроверта“, или как да му повярваш

Методиката на предприемача Матю Полард е проста – за да излезе от пашкула на вглъбен,  …