Начало / Критика / Да четем, за да се слеем с потока

Да четем, за да се слеем с потока

Любина ЙОРДАНОВА, Хеликон Русе

202686_b„Живей със здраве и в режим −
разумно се храни.
С илачите не прекалявай
и начини търси −
без раздразнения,
с упражнения и забавления.
Никога не се предавай,
за малко се усамотявай,
с приятели се весели
и винаги зает бъди.”

„Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот” на Ектор Гарсия (Кирай) и Франсеск Миралес е вдъхновяващо и полезно четиво, което наистина може да ви помогне да забавите скоростта в ежедневието си и просто да се радвате на живота.
Двамата автори, запленени от японския начин на живот и заинтригувани от високия индекс на столетници в Япония, решават да потърсят тайната на дълголетието. Техният общ проект, родил се спонтанно, разглежда причините защо жителите на остров Окинава живеят най-дълго в сравнение с всяко друго място на планетата. Едва ли ще се изненадате от повечето факти: консумация на здравословна храна − собствено производство, зелен чай, разходки сред природата, благоприятен климат, грижа за приятелите.  Но има и още нещо, което със сигурност ще предизвика любопитството ви и то се нарича икигай – радостта да си винаги зает. Именно тази дума ме привлече към книгата, чудейки се какво ли означава. Сега вече знам!
В страната на изгряващото слънце възрастните хора са активни и заети, те не се пенсионират, а продължават да живеят и да се радват на всеки нов ден като малки деца.
Полезните хранителни навици като хара хачи бу – да поемаш по-малко храна от това, което желаеш, постоянството, уаби-саби – да се радваш на несъвършенството и да осъзнаеш преходността на нещата, ичи-го, ичи-е – да се радваш на настоящия момент, антикрехкостта – всяка спънка или неуспех е път към нещо по-добро – това са на пръв поглед незначителни, но животопроменящи гледни точки и навици, които могат да допринесат изключително много за щастието и дълголетието на съвременния човек, независимо къде живее.
Гарсия и Миралес дават примери с известни хора на изкуството − художникът Хокусай, актьорът Кристофър Плъмър, бащата на японската манга Осаму Тезука, художничката Кармен Ерера, които до дълбока старост и последен дъх творят и работят това, което обичат. Всеки един от тях е открил своя икигай – „цел, която го подтиква да твори красота”, влизайки в потока чрез пълно себеотдаване.
Двамата испанци ни дават няколко съвета как да влезем в него: избиране на достатъчно трудно предизвикателство, ясни цели, пълно посвещаване на едно конкретно действие, включително и в рутинните задачи.
Наред с интересната информация за живота на хората в Япония, те правят сравнение между икигай и същността на логотерапията. Нейният създател − австрийският психотерапевт Виктор Франкъл, смята, че е от съществено значение човек да има цел, за да намира смисъл в съществуването си.

Ето и 10 закона на икигай:
1. Остани винаги активен, никога не се пенсионирай
2. Приемай нещата спокойно
3. Не яж до насита
4. Обкръжи се с добри приятели
5. Бъди във форма за следващия си рожден ден
6. Усмихвай се
7. Обнови връзката си с природата
8. Бъди благодарен
9. Живей за момента
10. Следвай своя икигай

Ето и още една тайна:
„Четенето е една от човешките дейности, с помощта на които най-много хора ежедневно постигат сливането с потока.”
Ако темата ви е станала интересна и искате да се отдадете на четенето, ви препоръчвам следните автори и заглавия, споменати в „Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот”:
Виктор Франкъл за логотерапията – „Човекът в търсене на смисъл” и „Човекът в търсене на висш смисъл”, Михай Чиксентмихай – „Поток: Психология на оптималното преживяване” и Насим Никълъс Талеб – „Антикрехкост: Как да извлечем полза от хаоса”.
А в „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” на Робърт М. Пърсиг може да откриете едно от най-красивите и дълбоки сливания, докато четете как главният герой се грижи за своя мотоциклет.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

woman-2696408_1920

Езика на тялото разгадаваме със самонаблюдение

Жестовете и мимиките крият повече, отколкото предполагаме Думите често са излишни Мисля си го, докато …