Начало / Свят / Кои книги забранява цензурата в САЩ

Кои книги забранява цензурата в САЩ

NLW.FB_.Cover_.OIF_.851x480Съвременният свят е все по-отворен към промени, табутата постепенно напускат ежедневието ни. А литературата на всяко време е огледало на реалността му. Затова и при съвременните произведения, особено при  т.нар. young adult жанр, има много „скандализиращи” истории. Опити за цензура винаги е имало и явно винаги ще има, затова една от големите организации в света на книгите – Асоциацията на американските библиотекари (American Library Association) организира Седмица на забранените книги.
Седмицата на забранените книги (Banned Books Week) е ежегодно събитие, посветено на свободата да се чете. Обикновено то се провежда последната седмица на септември и цели да подчертае важността от безплатния и свободен достъп до информация. „Седмицата“ събира цялата американска общност около книгите – библиотекари, книжари, издатели, журналисти, учители и читатели – за да могат заедно да окажат подкрепа към свободата да търсиш и изразяваш идеи, било то и неортодоксални или нетрадиционни. През 2017 г. Седмицата на книгата ще се проведе в периода 24-30 септември.
За да продължи да информира за вредите от цензурата върху свободата да четеш, офисът за интелектуална свобода (Office for Intellectual Freedom) към  Асоциацията на американските библиотекари (American Librаry Association) публикува годишен списък с топ 10 на книгите, за които е имало най-голям натиск да бъдат забранени през изминалата година, базиран на информацията от медиите, както и на доклади за цензурата, изпратени директно в Офиса за интелектуална свобода.
В събитието са включени само книги, срещу които е имало опит да бъдат цензурирани или забранени в библиотеки и училища, и такива, които реално са или са били някога рестриктирани. Тоест всички опити изобщо да бъде застрашена свободата на четене.
Офисът за интелектуална собственост също предлага помощ на библиотеките, които са станали жертва на различен вид рестрикции и цензура. Информацията за тях остава поверителна, за да не бъдат допълнително застрашени служителите им.
Предлагаме списъка на Седмицата на забранените книги за 2016 г., така, както е публикуван от Асоциацията. За сега само 2 от заглавията са издадени на български език. Четете повече по темата на сайта на Асоциацията на американските библиотекари – Banned Books Week 2017 // American Library Association. Available from: http://www.ala.org/bbooks/

Списък за 2016 г.
1.    „This One Summer” от Марико Тамаки, илюстрирана от Джулиан Тамаки
Причина: споменава ЛГБТ културата, наркотици, ругатни, с теми за възрастни
2.    „Drama”, написана и илюстрирана от Рейна Телгмайър
Причина: споменава ЛГБТ културата, има сексуални сцени и се смята, че изразява „обидна политическа позиция”
3.    „George” от Алекс Джино
Причина: споменава транссексуално дете и съдържа „сексуалност, неподходяща за ученическо ниво”
4.    „I Am Jazz”  от Джесика Хъртъл и Джас Дженингс
Причина: описва транссексуално дете, неприличен език и обидна политическа гледна точка
5.    „Two Boys Kissing” от Дейвид Левитан
Причина: на корицата има изобразени две момчета, които се целуват, смята се, че съдържа елементи от ЛГБТ културата
6.    „Къде си, Аляска?” от Джон Грийн
Причина: за сексуална сцена, която може да провокира младежите към „сексуални експерименти”
7.    „Big Hard Sex Criminals” от Мат Фракшън, илюстрирана от Чип Здарски
Причина: съдържа сексуален контекст
8.    „Make Something Up: Stories You Can’t Unread”  от Чък Паланюк
Причина: съдържа цинизми и е определена като „отвратителна и обидна”
9.    „Little Bill (series)” от Бил Козби
Причина: има повдигнати обвинения срещу автора
10.    „Елинор и Парк” от Рейнбоу Роуъл
Причина: за обиден език

Прочетете още

MANHATTAN, NY, AUGUST 19, 2022 PEN America holds a rally in support of writer Salman Rushdie at the New York Public Library in Manhattan, NY.  Authors read passages from his books. 8/19/2022 Photo by ©Jennifer S. Altman All Rights Reserved

Известни писатели се събраха в подкрепа на Салман Рушди

Големите от занаята защитиха своя колега Едни от най-прочутите американски пера демонстрираха на стълбището на …