Начало / България / Какво търси хунският вожд Атила в „Именника на българските владетели”?

Какво търси хунският вожд Атила в „Именника на българските владетели”?

drevnobulgarskiyat_kalendar_coverКъде се крие истината за Древнобългарския календар и Именника на българските владетели? Как се е появил древнобългарският календар? Какво представлява той? Има ли общо първото име в „Именника на българските владетели” с хунския владетел Атила? Какво крие известната Розета от Плиска? Отговорите на тези въпроси намираме в книгата „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ от Живко и Иван Войникови.
Какво (не) знаем за три от най-обсъжданите теми, свързани с древните българи: техния календар, Именника на българските владетели и Розетата от Плиска? Братята Живко и Иван Войникови детайлно разглеждат хипотезите и фактите около всяка от тях в съвместната си книга „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ (изд. „Сиела“). Авторите сравняват наличните теории, извори и данни по тези теми и отсяват псевдонаучните твърдения.
Изданието „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ (с подзаглавие „Един паметник на древнобългарската астрология“) има за цел да хвърли повече светлина в морето от твърдения и хипотези, за да открием какво действително знаем за така важните символи на древните български племена.
Авторът на предговора, археологът и заместник-кмет на София д-р Тодор Чобанов, обобщава: „Настоящата книга представлява най-задълбоченото до момента проучване на български по темата за възникването и характера на дванадесетгодишния животински календар. И макар че не се дават ултимативни отговори на ключовите въпроси, а се изказват деликатни предположения, изследването е важна крачка напред, стъпваща на редица чуждоезични източници.“
Оформлението на корицата на книгата е на Живко Петров.
Живко Войников е родом от Хасково, но живее в Стара Загора. Работил е като лекар и е бил началник „Медицинска служба” в ракетен дивизион на Българската армия. Неговите интереси в областта на историята са свързани с процесите на етногенеза на българския народ, със сравнителната лингвистика, българската диалектология, историята на населените с българи земи, останали извън пределите на България, както и с история на Средна Азия. Автор е на редица книги, посветени на произхода, езика и бита на древните българи, на митовете и истините за тях. Сред трудовете му са „Произход и преселения на древните българи (в търсене на нов поглед върху стария въпрос)”, „Алано-древнобългарското писмо” и „Етногенеза и миграции в Евразия, през древността и Ранното средновековие и мястото на древните българи в тях“.
Иван Войников има икономическо образование, но се интересува от история на България. Неговите интереси са свързани както с изследването на произхода на древните българи, така и с хералдика, история на българските герб, знамена и химн.

 

ОТКЪС

НАХОДКАТА ОТ РАЗЛОГ – СЪВРЕМЕНЕН ФАЛШИФИКАТ ИЛИ КЪСЕН ВНОС?

През 2014 г. сп. „Авитохол“ в бр. 33 публикува на корицата си изображение на „прабългарския календар“, случайно открито през 70-те год. На ХХ в. в района на гр. Разлог. Списанието се утвърди в последните 15-20 години като трибуна на родното „фолк-хистъри“!
Информация за тази находка се открива в интернет-пространството, в 1-2 съобщения, отнасящи се за Разлог.  Също получих информация и в лично съобщение от г-н Веселин Тракийски, който беше коментирал това във Фейсбук.
Става дума за една мраморна кръгла плочка с диаметър около 10 см с отвор в средата, изобразяваща 12-те животни. Откривателите ѝ са я предали в Разложкия музей. Там е направена силиконова отливка и плочката е предадена на НИМ София. Оттам следите ѝ се губят. Скулпторът, направил отливката, съобщил, че хората, открили плочката, са намерили и метален медальон със същото изображение. Опитите за изкупуването му от НИМ или негово поделение са неуспешни и от медальона е останала само снимка. У кого е снимката не се коментира (явно у частен колекционер). Семейството, което го е предложило за изкупуване, е доста обществено известно, но като не са били доволни от предложената цена, повече контакти не са правени и е останала само снимката и един все още жив представител от това семейство.
Естествено, тогава находката е преценена веднага като „българска“ от езическия период. В самия Разлог е придобила гражданственост, защото през 2011 г. в централния парк на града е открита композиция от 12 каменни блока, подредени в кръг, като на всеки един от тях е изобразено по едно животно от 12-год. цикъл по същия начин, по който са изобразени и върху отливката от плочката. И с това информацията за находката се изчерпва.
От изображението веднага се набива на очи следният факт. Срещу всяко едно животно е изобразен китайски йероглиф от 12-те земни клонки, свързан със съответното животно. А това отхвърля абсолютно всякакво „българско“ авторство на плочката!
Обсъдихме тази информация с археолога Т. Чобанов. Изводите, до които стигнахме, са две възможности:
1. Съвр. фалшификат, правен по китайски предмет с чисто комерсиална цел, такива предмети има много – огледала, медальони и пр.
2. Късен внос, плочката е попаднала през късното средновековие, може би с куманите или с татарите. В Китай подобни предмети се появяват в по-голямо количество едва след епохата Тан (618 – 907 г.). Така че и дума не може да става за древен български автентичен произход.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Web

Двайсет загадки, вълнували човечеството столетия наред

Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото, от мистериозното. Но защо повечето …

Един коментар

  1. Читател

    Образът на Атила е бил широко известен в ранносредновековна Европа. В „Именника“ присъства по случайността на обстоятелствата. Българите са били безписмен и неисторичен народ, не са имали никакви спомени за миналото си, изкл. някаква мъглива легенда за прародител на име Авитохол.
    Авторът на Именника е използвал личността на Атила, без да го нарича така, по инерция на обстоятелствата, поради които е било чест, да се смяташ за потомък на Атила, унищожителя на Рим. Много народи, вкл. и германците го включват в легендите си като техен владетел. Това са направили и българите, Атила е враг на Рим, а българите имат смъртен враг в лицето на Ромейската (Източноримска) империя. Изчисленията за Авитохол и Ирник, са произволни, на базата на една 300 годишна епоха и пловин 150 год. епоха. Авторът на Именника е гледал да обвърже датата със смартта на Атила, но е объркал един 12-годишен цикъл.
    Що се отнася до Ирник-Куернак, това вероятно е историческа личност отговаряща на митичния Булгариус на Михаил Сирийски. Но за да си обясните всичко това, купете си книгата и я прочетете! Най-доброто по темата писано след Моско Москов до сега! Небивалиците на Йордан Вълчев и Петър Добрев са за коша с отпадъци!