На фокус
Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Филипа Грегъри

Читателски дневник: Любимите книги на Филипа Грегъри

450px-Philippa_gregory_2011Филипа Грегъри е най-продаваният автор на исторически романи с над 30 издадени книги, сред които „Другата Болейн”, снимана за големия екран, и „Бялата кралица”, адаптирана като сериал на BBC. Последните й книги „Три сестри, три кралици” и „Укротяването на кралицата“ са на българския пазар от 2016 г.

Ето и любимите книги на известната писателка:

„Стая с изглед”, Едуард Морган Фостър

В детските си години прекарвах много време с леля си, която беше сред първите жени с диплома от Оксфорд. Тя имаше прекрасна библиотека, включваща и първите издания на Фостър, които ми разрешаваше да взимам и чета навън. На 14 бях на точната възраст, за да се насладя на тази история за израстването, както и да срещна качествената литература за първи път – свободно, дълбоко и с истинска радост.

„Зараждането на английската работническа класа”, Е. П. Томпсън

Това е библията на Марксистката история. През първата ми година в Университета в Съсекс всички говореха за тази книга, затова се почувствах длъжна да я прочета. Винаги съм се вълнувала от история и от левите идеи, затова представеното от Томпсън за отношението към работническата класа оформи моите политически възгледи. Той пише с прекрасно чувство за хумор и с огромна симпатия, любовта му към Англия струи от книгата.

„Simply gifts”, Джоан Гринбърг

Купена случайно от книжарницата преди около 30 години, това е книгата, която препрочитам по-често от всяка друга. Тя по увлекателен начин разказва историята на фермерско семейство в Колорадо, което се налива с алкохол, за да превъзмогне факта, че им се налага да се обличат и живеят като първите заселници, след като фермата им е обявена за културно наследство и стресирани нюйоркчани отиват там, за да разберат какво е да живееш просто. Очевидно нещата се объркват, но Гринбърг представя задълбочен размисъл за времето, разликите в живота преди и сега, които усещам със сърцето си всеки път, когато препрочитам книгата.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …