Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Филипа Грегъри

Читателски дневник: Любимите книги на Филипа Грегъри

450px-Philippa_gregory_2011Филипа Грегъри е най-продаваният автор на исторически романи с над 30 издадени книги, сред които „Другата Болейн”, снимана за големия екран, и „Бялата кралица”, адаптирана като сериал на BBC. Последните й книги „Три сестри, три кралици” и „Укротяването на кралицата“ са на българския пазар от 2016 г.

Ето и любимите книги на известната писателка:

„Стая с изглед”, Едуард Морган Фостър

В детските си години прекарвах много време с леля си, която беше сред първите жени с диплома от Оксфорд. Тя имаше прекрасна библиотека, включваща и първите издания на Фостър, които ми разрешаваше да взимам и чета навън. На 14 бях на точната възраст, за да се насладя на тази история за израстването, както и да срещна качествената литература за първи път – свободно, дълбоко и с истинска радост.

„Зараждането на английската работническа класа”, Е. П. Томпсън

Това е библията на Марксистката история. През първата ми година в Университета в Съсекс всички говореха за тази книга, затова се почувствах длъжна да я прочета. Винаги съм се вълнувала от история и от левите идеи, затова представеното от Томпсън за отношението към работническата класа оформи моите политически възгледи. Той пише с прекрасно чувство за хумор и с огромна симпатия, любовта му към Англия струи от книгата.

„Simply gifts”, Джоан Гринбърг

Купена случайно от книжарницата преди около 30 години, това е книгата, която препрочитам по-често от всяка друга. Тя по увлекателен начин разказва историята на фермерско семейство в Колорадо, което се налива с алкохол, за да превъзмогне факта, че им се налага да се обличат и живеят като първите заселници, след като фермата им е обявена за културно наследство и стресирани нюйоркчани отиват там, за да разберат какво е да живееш просто. Очевидно нещата се объркват, но Гринбърг представя задълбочен размисъл за времето, разликите в живота преди и сега, които усещам със сърцето си всеки път, когато препрочитам книгата.

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …